Näin teet paperikuvista digitaalisia

Löysitkö laatikon pohjalta rakkaan valokuvan? Kun muutat kuvan digitaaliseen muotoon, voit tallentaa sen puhelimeesi tai lähettää eteenpäin vaivatta. Digitalisointi onnistuu älypuhelinsovelluksen avulla.

Teksti: Osku Kannisto

Helpoin tapa saada paperikuva digitaaliseen muotoon on napata siitä lähietäisyydeltä kuva puhelimen kameralla. Usein tulos jää kuitenkin kauas toivotusta. Onneksi kuvien digitalisointiin on kehitetty apusovelluksia. Testaa esimerkiksi tätä:

PhotoScan

PhotoScan on Googlen ilmainen paperikuvien digitointiin tehty sovellus. Sen käyttö on helppoa. Näin siirrät paperikuvan PhotoScanilla puhelimeen:

Kuvakaappaus PhotoScan applikaatiosta käytössä.
PhotoScan koostaa kuvan useasta palasesta, jotta muun muassa valon heijastuksista päästää eroon.

1. Aloita asettamalla kuva tasaväriselle taustalle pöydän päälle. Parhaiten toimii tasainen todella tumma tai vaalea tausta. Kuvan taustana kannattaa tarvittaessa käyttää tyhjää A4-paperia.

2. Aseta puhelin kuvan/pöydän suuntaisesti, jotta kuvat näyttävät mahdollisimman suorakulmaisilta ruudussa.

3. Aseta paperikuva puhelimen ruudulla näkyvän, sovelluksen määrittämän kehyksen sisään ja paina laukaisunapista.

4. Siirtele kameraa kuvan päälle tulleiden neljän valkoisen pisteen kohdalle vuorotellen lisäkuvia varten. Lisäkuvilla päästää eroon esimerkiksi kuvaan tulevista heijastuksista.

5. Avaa lopputulos oikean alakulman pikkukuvasta. Jos kuva on väärinpäin, sitä voi pyörittää Kierrä-komennolla. Säädä Kulmia -toiminnolla voi suoristaa kulmat, jos kuva ei ole täysin suorakulmio.

6. Jos lopputulos ei täysin miellytä, kannattaa kokeilla kuvan uudelleen siirtoa käyttämättä salamaa. Salaman saa pois päältä ja takaisin päälle pääruudussa salama-kuvakkeesta.

Vertailukuva PhotoScan aplikaation lopputuloksista salamalla tai ilman.
Digitoidut kuvat ovat väreiltään varsin erilaiset salamalla ja ilman sitä. Kannattaa siis kokeilla molemmilla tavoilla.

7. Digitoidut kuvat pitää tallentaa erikseen tarkistuksen jälkeen. Ne tallentuvat puhelimen kuvarullaan otettujen valokuvien tavoin.

Android
iOS

Kuvat voi siirtää myös skannerilla

Yksi vaihtoehto digitoinnille on hankkia skanneri. Uusia langattomaan verkkoon liitettäviä monitoimitulostimia voi ohjata suoraan puhelimella ja tabletilla. Ne sisältävät skannerin, jolla paperikuvan voi muuttaa digitaaliseen muotoon.

Skannerin käyttö on mallikohtaista ja vaatii valmistajan ilmaissovelluksen latauksen. Skannaamalla saa tasalaatuisen tuloksen ja kuvien tarkkuuteen ja väreihin voi tehdä säätöjä. Skannaus on merkittävästi hitaampaa kuin PhotoScan-sovelluksen käyttö, mutta laadullisesti jälki on hyvää. Skannatut kuvat ovat riittävän hyvälaatuisia tulostettaviksi.