Lomalla on aikaa opetella ottamaan parempia kuvia puhelimella. Näiden neuvojen avulla ikuistat tärkeimmät hetkesi.
Teksti: Meri Nykänen
1. Mieti valoa
Valon määrä, suunta ja laatu ovat valokuvaamisen tärkeimpiä asioita. Suoraa salamavaloa kannattaa välttää, mutta kännykän salamaa voi käyttää täytesalamana esimerkiksi silloin, kun on voimakas vastavalo. Ihmisiä kuvatessa salamaa kannattaa käyttää vain kaukaa, muuten kasvot näyttävät valkoisilta. Pimeässä kuvattava ihminen kannattaa viedä valoisampaan paikkaan tai lisätä valoja. Lisävalona voi käyttää esimerkiksi ledejä tai vaikka toisten kännyköiden taskulampputoimintoja. Lue myös vinkit hämäräkuvaamiseen puhelimella.
2. Ota hyvä asento
Kun kuvaat kännykällä, ota puhelimesta hyvä ote vaikka molemmilla käsillä. Varo peittämästä kameran linssiä. Kameraa voi tukea myös seinään tai pöytään kuvausasennosta riippuen. Kännykän voi kiinnittää lisälaitteen avulla vaikkapa kameran jalustaan, joka on paljon kuvaavalle hyvä apuväline. Tukeva asento tai seinään nojaaminen antavat kuvaamiseen vakautta. Älä suorista käsiä vaan mene mieluummin lähemmäs kohdetta.
3. Sommittele
Maisemia kannattaa kuvata sekä pysty- että vaakakuvina, niin saat kuviin vaihtelua. Katso, että horisontti on suorassa. Kannattaa kokeilla myös kännykän panoraama- ja HDR-toimintoja. Kuvasta voi tulla kiinnostavampi, jos myös etualalla on jotain huomiota herättävää.
Ihmisiä kuvatessa kannattaa kiinnittää huomiota kasvoihin osuvaan valoon ja kuvan taustaan. Katso, etteivät kuvattavan kasvot ole varjossa.
Makrokuvat eli lähikuvat voivat olla kännykällä kuvattuina upeita, sillä kännykkäkameralla pääsee lähelle kohdetta. Kannattaa kokeilla myös lisäobjektiiveja. Pidä kamera vakaana, niin saat tarkkoja lähikuvia.
4. Kuvaa videot vaakana
Videot kuvataan yleensä vaakasuuntaisesti. Video näyttää silloin paremmalta tietokoneen tai television ruudulla. Kannattaa kiinnittää erityishuomiota siihen, että kamera pysyy vakaana. Jalustan hankkiminen kannattaa, jos innostut videoiden kuvaamisesta.
5. Testaa sovelluksia
Älypuhelimissa on omat kuvaussovellukset. Lisäksi on olemassa erilaisia apusovelluksia, ilmaisia ja maksullisia. Jos haluat ottaa teknisesti parempia kuvia, niin sovelluksia kannattaa testata. Niitä ovat esimerkiksi Camera+ (iOS)ja Camera ZOOM FX (Android). Sovelluksista löytyy muun muassa parempi tarkennus, itselaukaisija ja zoomi.
Osassa kameraohjelmista ja monissa sosiaalisen median sovelluksissa voi käsitellä kuvia. Esimerkiksi Instagramissa on laajat kuvaus- ja käsittelytoiminnot niin valokuville kuin videollekin.
Jos haluat todella panostaa kuvankäsittelyyn, kokeile siihen sopivia sovelluksia, kuten Adobe Photoshop Expressiä (iOS, Android, Windows Phone).
6. Siirrä ja teetä
Mikäli katselet kuvia puhelimen näytöltä ja lähetät niitä kuvaviesteinä, puhelimessa tehty kuvankäsittely riittää. Mutta mikäli haluat teettää kuvia tai katsella niitä isommalla ruudulla, kuvat kannattaa siirtää tietokoneelle käsiteltäviksi. Kuvat voi siirtää joko liittämällä kännykän tietokoneeseen kaapelilla, langattomasti tai pilvipalveluiden kuten Dropboxin kautta.
7. Hae inspiraatiota
Tarkkaile ympäristöäsi ja nauti kuvaamisesta. Kannattaa myös katsella ja ihastella muiden ottamia kuvia esimerkiksi Instagramissa. Oma tyyli löytyy kuvaamalla ja kokeilemalla!
Vinkkejä kuvaamiseen antoi viestintätoimisto Coriosi Oy:n Kaisa Rautio, joka muun muassa järjestää koulutuksia kännykällä kuvaamisesta.
Lue myös, millä puhelimella saa parhaat selfiekuvat.