Pelaako lapsesi Pokémon Go -peliä? Tiedä nämä asiat

Monessa perheessä on jo tullut tutuksi uusin pelivillitys, Pokémon Go. Vaikka peli ei itseä kiinnostaisi, ainakin pienen pelaajan vanhemman kannattaa tietää siitä nämä asiat.

Teksti: Tapio Berschewsky

 

1. Lähde mukaan pokémon-jahtiin

Pokémon Go perustuu pokémonien keräämiseen ja niillä taisteluun. Kerääminen tapahtuu ulkona. Pihapiiristä ei välttämättä löydy yhtään pokémonia, Pokéstopia, tai Pokémon Gymiä, jotka ovat oleellisia pelaamisen kannalta. Niinpä pelaaminen vaatii pidemmille kävelyretkille lähtemistä. Peli myös palkitsee pitkistä kävelylenkeistä, koska ne auttavat hautomaan uusia pokémoneja munista.

Kiinnostavat pokémonit saattavat houkutella pikkulapsenkin harhateille kauas pihapiiristä. Pokémoneja ilmestyy myös autoteille, joentörmiin, kalliojyrkänteille, ja muihin tarkkaavaisuutta vaativiin paikkoihin. Pelin lumoissa oleva pieni lapsi ei välttämättä huomaa vaaraa. Lähde siis itse mukaan pokémon-jahtiin, jos et tahdo lapsesi poistuvan kodin läheltä yksin. Pitkät kävelylenkit ovat mainiota ulkoilua koko perheelle.

Jos et jaksa itse lähteä mukaan, voit myös varmistaa lapsen sijainnin käyttämällä esimerkiksi Elisa Perhe -palvelua tai muuta perheen yhteistä paikannukseen ja viestintään tarkoitettua ohjelmaa.

2. Kontrolloi rahankäyttöä pelissä

Luret ovat Pokémon Go:ssa esineitä, jotka Pokéstopiin kiinnitettynä houkuttelevat pokémoneja paikalle 30 minuutin ajan. Yksi tällainen maksaa euron. Jos esimerkiksi pihapiiristänne löytyy pokéstop, voit parin euron tuntihinnalla varmistaa, että lapsella riittää tekemistä pelin parissa aivan kodin lähellä.

Voit perustaa ilmaiseksi oman tilin peliin ja ostaa muutaman luren pelin sisäisestä kaupasta. Oma tili kannattaa perustaa, koska näin voit ostaa kerralla isomman määrän lureja, jolloin saat ne halvemmalla, mutta voit silti kontrolloida helposti kuinka monta niitä kuluu viikossa. Laita lure paikalleen painamalla pelikartalla Pokéstop auki. Sen jälkeen paina pientä valkoista nappulaa Pokéstopin valokuvan päältä. Tämän jälkeen valitse lure ja se aloittaa toimintansa.

Jos olet laittanut luottokorttitiedot lapsen käyttämään Google-tiliin, muista poistaa ne sieltä. Isoin yksittäinen ostos pelissä on 99 euron arvoinen ja sen voi tehdä parilla painalluksella, jos korttitiedot ovat unohtuneet lapsen käytettäväksi.

 

3. Muista varavirtalähde

Pokémon Go tarvitsee huikean määrän virtaa verrattuna tyypilliseen mobiilipeliin. Pelatessa tarvitsee yhtä aikaa sekä virtasyöppönä tunnettua gps-paikannusta että mobiilinettiyhteyttä. Myös näytön täytyy olla koko ajan päällä ja tarpeeksi kirkkaalla, että kuva näkyy hyvin auringossakin.

Lasten puhelimet ovat usein halvempia malleja, joiden akut eivät useinkaan ole kovin pitkäkestoisia. Niinpä yhtälö saattaa johtaa akun loppumiseen kesken päivän.  Täyteen ladatun varavirtalähteen kantaminen mukana onkin järkevää. Myös puhelimen laturi kannattaa pitää mukana, jotta akun saa latautumaan esimerkiksi kahvilapysähdyksen ajaksi.

 

4. Pokémon on parhaimmillaan hyvin sosiaalista, ehkä myös sinulle

Joukkovoima on Pokémon Go:ssa avaintekijä. Iso porukka löytää laajalta alueelta pokémonit helpommin. Kannattaa siis lähteä pelaamaan sinne, missä on muitakin perheitä. Pelin parissa on helppo aloittaa keskusteluja aiheesta niin lasten kuin aikuistenkin kesken.

Pokémon Go:n kanssa uusien ystävien ja tuttavuuksien tekeminen on helppoa. Suomalainen jäyhyys kannattaa unohtaa. Iloinen juttutuokio syntyy vaikkapa siitä mistä Pikachu löytyi ja kuinka monta kilometriä on jo kävelty munia hautoen.