Kuinka pidentää kannettavan tietokoneen akunkestoa?

Joskus kannettavien tietokoneiden akut tyhjentyvät aktiivisessa käytössä melko nopeasti. Omaguru neuvoo muutamia virranhallinta-asetuksia, joilla pystyt lisäämään akun kestoa tai sen tehoa.

Windowsin asetuksista löytyy valmiiksi kolme virrankäyttöprofiilia: tasapainotettu, virransäästö ja tehokäyttö. Joskus myös koneen valmistajalta tulee omia vaihtoehtoisia profiileja, jotka painottuvat henkilökohtaisiin asetuksiin.

Kun tietokone on kytkettynä verkkovirtaan, suositellaan tehokäyttötilaa, sillä työskentelystä tulee tällöin huomattavasti tehokkaampaa. Akkuvirtaa käytettäessä päätös jää käyttäjän oman harkinnan varaan käyttötilanteesta ja tehon tarpeesta riippuen.

Profiilien lisäasetuksissa on hyödyllisiä kohtia, joita kannattaa miettiä. Lisäasetuksista voidaan esimerkiksi määrittää, kuinka nopeasti kone menee lepotilaan ja sammuttaa näytön. Lisäasetuksista onnistuu myös yhä yksityiskohtaisempien asetusten hallinta. Omaguru suosittelee tarkastamaan esimerkiksi USB-virrankatkaisuasetukset. Kun USB-virran aikakatkaisu on käytössä, tietokone ei syötä virtaa USB-laitteille ollessaan lepotilassa. Tämä säästää virtaa, mutta tällöin esimerkiksi puhelimen tai reitittimen lataaminen ei onnistu.

Myös tietokoneen näytöllä on suuri vaikutus koneen virrankulutukseen. Kiinnitä siis huomiota näytön kirkkauteen: Mitä himmeämmälle säädettynä näytön pystyy pitämään, sitä pidempään akku kestää.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Tomi Isohanni.

Tutustu Elisan Omaguruun

Lue lisää Omaguru-asiantuntijoiden vastauksia

Täältä löydät suosituimmat tabletit ja läppärit