Pitääkö tietokoneelle ladattuja Adoben ohjelmia päivittää?

Tietokone saattaa toisinaan vaatia päivittämään Adoben ohjelman. Mitä ohjelmia ne ovat, ja onko päivitys tarpeellista? Omaguru kertoo.

Yleisimmät päivittämistä vaativat Adoben ohjelmat ovat Adobe Reader ja Adobe Flash Player. Molemmat ovat olleet laajasti käytössä Windows-tietokoneilla ja osittain ne ovat edelleenkin tarpeellisia. Yleisyytensä vuoksi haittaohjelmien tekijät yrittävät käyttää molemmista ohjelmista löytyneitä tietoturva-aukkoja hyväkseen. Sen vuoksi niiden päivittäminen on tarpeellista ja tärkeää. Adobe Flash Playeriin tulee päivityksiä tyypillisesti kerran kuukaudessa, ja Adobe Readeriin harvemmin.

Adobe Reader on PDF-tiedostojen lukemiseen ja tulostamiseen tarkoitettu ohjelma. PDF-tiedostot ovat yleisesti käytettyjä, ja niihin törmää esimerkiksi sähköpostien liitteinä. Muistathan olla liitetiedostojen kanssa on tarkkana. Tuntemattomilta ihmisiltä tulevia sähköpostien liitteitä ei yleensä kannata avata ollenkaan, ja tutuiltakin tulevien kanssa ei ylimääräinen harkinta ole pahasta. PDF-tiedostojen käsittelyyn löytyy myös monia muita ohjelmia, joten Adobe Reader ei ole pakollinen. Oli käytössä oleva ohjelma mikä tahansa, on sen päivittäminen tärkeää koko tietokoneen tietoturvan kannalta.

Adobe Flash Playeria käytetään internetissä esimerkiksi peleissä sekä videoiden toistamisessa. Ohjelma on tyypillisesti nettiselaimeen ladattava lisäosa, eikä siitä siksi löydy erillistä kuvaketta tietokoneen työpöydältä. Flash Playeriin liittyy paljon tietoturvariskejä ja puutteellinen tuki mobiililaitteille, jonka vuoksi monet palvelut ovat luopuneet siitä. Monet palvelut käyttävätkin nykyään HTML5-soitinta videoiden toistoon. Niinpä koko Adobe Flash Player -ohjelman poistaminen koneelta voi olla fiksua. Jos tämä ei tule kyseeseen, voit parantaa tietoturvaa käyttämällä Flashia vaativia sivuja Google Chrome -selaimella. Flash Player on sisällytetty suoraan Chromeen, ja päivittyy sen mukana automaattisesti.

Omaguru suosittelee kääntymistä asiantuntijan puoleen, jos kaipaat apua päivitysten tekemiseen, tai epäilet saamasi päivityspyynnön aitoutta.

 

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Jari Puustinen

Tutustu Elisan Omaguruun

Lue lisää Omaguru-asiantuntijoiden vastauksia

Näillä pikanäppäimillä käytät Windows-tietokonetta sujuvammin