Puhelimen tallennustila täyttyi – mitä tehdä?

Jos tallennustila on käymässä vähiin, puhelin varoittaa siitä yleensä silloin, kun siihen yrittää ladata uutta sovellusta tai muuta dataa. Tallennustilan tilanteen voi onneksi tarkistaa myös puhelimen asetuksista. Omaguru listaa muutamia hyödyllisiä toimenpiteitä, joilla tallennustilan käyttöön voi vaikuttaa.

Turhien sovellusten poistaminen

Kätevä tapa lisätilan vapauttamiseksi on poistaa sovelluksia, joilla ei ole käyttöä. Android-puhelimissa sovellusten poistaminen onnistuu puhelimen asetusten kautta kohdasta Sovellusten hallinta. Applen iPhone-puhelimissa riittää, että poistettavan sovelluksen kuvaketta pidetään painettuna. Tämän jälkeen kuvake alkaa väristä, ja sen vasempaan yläkulmaan tulee näkyviin ruksi, jota painamalla kyseisen sovelluksen saa poistettua. Windows-puhelimissa sovelluksen poistaminen tapahtuu iPhonea muistuttavalla tavalla: kun sovelluskuvaketta pidetään painettuna, avautuu valikko, josta voi valita sovelluksen poistamisen.

Tallennustilan vapauttaminen varmuuskopioimalla

Suuri osa tallennustilasta kuluu usein kuvien ja videoiden säilyttämiseen. Jotta kuvat ja videot olisivat jatkossakin helposti katseltavissa puhelimessa, kannattaa ne varmuuskopioida pilvipalveluun. Pilvipalveluun voit kirjautua myös muilta laitteilta, joten tiedostoihin pääsee halutessaan käsiksi mistä vain, laitteesta riippumatta.

Pilvipalvelun käyttö auttaa paitsi tallennustilan keventämisessä, myös tilanteessa, jossa puhelin vaikkapa katoaa – kuvat ovat joka tapauksessa tallessa. Useissa pilvipalveluissa asetuksista voi myös säädellä, siirtyvätkö laitteen uudet kuvat pilvipalveluun automaattisesti. Kun tiedostot siirtyvät automaattisesti, ei manuaalisesta siirrosta tarvitse enää huolehtia.

Toinen vaihtoehto on varmuuskopioida kuvat ja videot vaikkapa tietokoneen kiintolevylle. Erona pilvipalveluun kuitenkin on, että tällöin tiedostoihin pääsee käsiksi vain kyseisellä tietokoneella.

Lisätallennustilan hankkiminen

Useimpiin Android- ja Windows-puhelimissa tallennustilaa voi hankkia ottamalla käyttöön muistikortin. Kun muistikortti on asennettu laitteeseen, voidaan määrittää, mitä tietoja sille tallennetaan. Esimerkiksi usein paljon tilaa vievät kuvat ja videot voidaan tällöin tallentaa laitteen oman muistin sijasta muistikortille. Myös sovelluksia voi asentaa suoraan muistikortille, ja lisäksi sinne voi siirtää jo asennettuja sovelluksia. Applen iPhoneissa muistikorttipaikkaa ei ole, joten iPhonea hankkiessa kannattaa valita malli, jonka tallennustila on varmasti tarpeeksi suuri.

Mikäli tarvitset apua esimerkiksi varmuuskopioinnissa, Omaguru suosittelee asiantuntijan puoleen kääntymistä.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Ilkka Tossavainen

Tutustu Elisan Omaguruun

Lue lisää Omaguru-asiantuntijoiden vastauksia

Eikö laitteesi löydä wlan-verkkoa? Omaguru neuvoo.