Leikkirobotti on nykyään ohjelmoitava ja kootaan paloista. Tutustuimme kahteen ohjelmoitavaan robottiin.
Teksti: Osku Kannisto
Leikkirobotteja on ollut iät ajat, mutta aiemmin ne ovat olleet korkeintaan kauko-ohjattavia. Nyt markkinoille ovat tulleet ohjelmoitavat robotit. Elisalle marraskuussa myyntiin tulleiden Ubtechin Jimu- ja Alpha 1 Pro -robottien liikkuminen tapahtuu käyttäjän ohjelmoinnin pohjalta. Koodi määrää, miten robotti toimii ja ääntelee. Uusia liikkeitä tehdään hyödyntäen robotin jokaiseen niveleen asennettuja moottoreita, ja ohjaaminen tapahtuu älypuhelimen tai tabletin kautta.
Jimu-robotit kootaan paloista
Jimu-robotit ovat edullisin vaihtoehto ohjelmoitavien robottien maailmaan. Ne muistuttavat hyvin pitkälti tekniikkalegoja. Paketeista voi koota valmiiden ohjeiden avulla useita eri malleja, mikä pidentää käyttöikää.
Kokoaminen on helppoa, mutta vaatii kärsivällisyyttä. Ison robotin kokoamiseen menee kokeneeltakin Lego-taiturilta yli kolme tuntia. Ohjeita seurataan tabletilta tai puhelimelta 3D-mallinnettujen videoiden avulla. Vaiheet ovat erittäin yksityiskohtaisia ja etenevät hitaasti. Hyvänä puolena perusteellisuuden ansiosta nuorikin kokoaja selviää urakasta.
Jokaiseen Jimu-robotin valmismalliin on ohjelmoitu tiettyjä liikkeitä, joita pääsee heti kokeilemaan puhelimen avulla. Elefantti osaa esimerkiksi marssia eteenpäin, näyttää söpöltä heiluttaen kärsäänsä ja jopa nousta seisomaan etujaloilleen.
Ohjelmointi onnistuu suoraan puhelimesta tai tabletista ilmaisella Jimu-sovelluksella, joka löytyy Android- ja iOS-alustoille. Koodi kootaan vetämällä vasemmasta reunasta komentoja järjestykseen ruudulle. Komentosarjan perusteella Jimu liikkuu. Valitut äänet toistuvat mobiililaitteesta. Kun valmisliikkeet alkavat kyllästyttää, voi tehdä tarkempia liikkeitä komentamalla robottien lukuisia moottoreita itse.
Mikään ei estä kokeneempaa harrastajaa kokoamasta Jimusta täysin omaa robottia, jossa voi jopa yhdistellä eri Jimu-pakettien paloja. Valinnanvapaus tuo kuitenkin suuren haasteen ohjelmointiin, sillä pohjana ei ole enää mitään peruskomentoja liikkeille vaan kaikki on luotava itse. Kannattaa siis suosiolla tutustua valmismalleista ennen omien mallien suunnittelua, jotta tekniikka on varmasti hallussa.
Edullisemmassa Jimu Explorer-robotissa on 7 moottoria, joiden avulla se liikkuu. Kalliimpi Jimu Inventor -paketti sisältää 16 moottoria, joiden avulla liikkuminen on monipuolisempaa ja vaihtoehdot kasvavat runsaasti. Samalla myös oma ohjelmointi monimutkaistuu.
>> Tutustu Jimu Inventoriin tarkemmin
>>Tutustu Jimu Exploreriin tarkemmin
Alpha on valmis heti paketista otettaessa
Alpha 1 Pro -robotti poikkeaa Jimuista. Alphaa ei koota vaan se on lopullisessa ulkoasussaan suoraan paketissa. Ohjaukseen käytetään puhelinta tai tablettia Jimun tapaan. Kannattaa kuitenkin varata tietokone esille ensiasennuksessa, sillä robotin sisäinen ohjelmisto oli testirobotissa päivitettävä ennen mobiilikäytön aloitusta.
Alpha hurmaa ihmismäisellä ulkoasullaan ja luonnollisilla liikkeillään. Se osaa pelata jalkapalloa ja taistella kuin gladiaattori puhelimella ohjattuna. Käskyttäminen tapahtuu selkein kommennoin. Kun robotti kaatuu esimerkiksi kynnystä ylittäessä, sen saa ylös omalla näppäimellään.
Visuaalisesti hienointa Alphassa ovat sovelluksen tarjoamat liikesarjat. Näin robotin saa napin painalluksella tanssimaan, joogaamaan ja punnertamaan taustalla soivan musiikin tahdissa. Lisäksi demoista löytyy englanniksi luettuja satuja, joiden tarinan Alpha myös näyttelee.
Alphan ohjelmoinnissa kannattaa käyttää tietokonetta apuna. Robotti kytketään tietokoneeseen usb-kaapelilla. Moottoreita voi säätää yksi kerrallaan tietokoneelta ja nähdä heti, miten raaja robotissa kääntyy. Tallennetut liikesarjat voi siirtää robottiin ja niitä voi hakea puhelimen tai tabletin kautta valmisdemojen tapaan.
Jos haluaa ohjelmoida Alpha-robottia mobiililaitteella, on väänneltävä robottia eri asentoihin ja tallennettava nämä asennot liikesarjoiksi. Sovellus luo tasaiset siirtymät asentojen välille. Koska robotti on väänneltäessä veltto, se kannattaa laittaa suosiolla tyynyn päälle perusasentoon ennen raajojen liikuttelua.
Nuorille ja vähän vanhemmillekin lapsille
Robottien ohjelmoiminen on kiinnostavaa tekemistä niin lapsille kuin aikuisille. Rakentelu ja ohjelmointi yhdistää sukupolvet. Ohjelmoinnin opiskelu aidosti liikkuvan robotin kanssa on myös eri tavoin palkitsevaa kuin koodirivien kirjoittaminen tietokoneen ruudulle. Jimu-rakennussarjoja voikin suositella legoista ja tekniikasta kiinnostuneille. Alpha-robotti on näyttävä, mutta sen käyttö rajoittuu helposti vain kauko-ohjaukseen ohjelmoinnin sijaan puutteellisen sovelluksen takia.
Suositusikäraja näille roboteille on kahdeksan vuotta, mutta sekä Ubtechin Jimu- että Alpha-roboteista on iloa pienemmillekin lapsille, kunhan aikuinen on mukana rakentamassa ja opettelemassa.
Katso, miten ohjelmoitavat robotit toimivat:
Elisa järjestää lapsille robottikoulun tammikuussa Elisa Kulmassa. Lue lisää täältä ja ilmoittaudu.