Terveydenhuollon palvelut sähköistyvät hyvää vauhtia. Parasta niissä on, että niihin pääsee mistä ja milloin vain.
Teksti: Pirkko Tuominen
Kuka haluaisi jonottaa terveyskeskuksessa tai roikkua puhelinjonossa, jos asian voi hoitaa verkossa vaikka kotisohvalta? Sähköiset terveyspalvelut ovat muutaman vuoden kuluttua arkipäivää kunnissa ja sairaanhoitopiireissä.
Verkossa voi lähitulevaisuudessa tehdä itselleen terveystarkastuksen, arvioida oireensa ja palveluntarpeensa, kartoittaa sairastumisriskinsä ja saada tukea elintapojen muutokseen.
Monet terveyteen liittyvät asiat hoituvat jo nyt tietokoneen ja kännykän kautta helposti ja nopeasti, ajasta ja paikasta riippumatta. Sähköiset terveyspalvelut säästävät aikaa, vaivaa, matkustelua, jonottelua, soittelemista ja usein myös hermoja.
Omakanta: Omat hoitotiedot ja reseptit yhdestä osoitteesta
Millaisia laboratoriotuloksia sain? Missä lääkärissä kävin viimeksi? Mistä voin hankkia uuden reseptin, kun vanhasta on lääke loppunut?
Omakanta-verkkopalvelussa jokainen voi katsella terveydenhuollon kirjaamia tietoja hoidostaan ja lääkityksestään riippumatta siitä, käyttääkö julkisia, yksityisiä vai työterveyshuollon terveyspalveluja.
Palvelussa näkyvät omat hoitotiedot, sähköiset reseptitiedot, tietojen luovutusta koskevat kiellot ja suostumukset sekä oman alle 10-vuotiaan lapsen terveystiedot ja sähköiset reseptit. Sinne voi tallentaa myös elinluovutus- ja hoitotahdon.
Omakannassa voi pyytää lääkäriä uusimaan oman tai alle 10-vuotiaan lapsensa reseptin. Kaikkia reseptejä lääkäri ei välttämättä uusi, esimerkiksi jos kyse on kuuriluontoisesta valmisteesta, kuten antibiootista.
Yli 10-vuotiaan lapsen tietoja vanhempi ei toistaiseksi näe Omakannassa. Jos lapsella tai nuorella on verkkopankkitunnukset, sähköinen henkilökortti tai mobiilivarmenne, hän voi kirjautua palveluun ja katsella tietojaan itse.
Omakannan hyödyt
- Ei tarvitse muistella, milloin ja missä olen käynyt lääkärissä, mitä kokeita otettiin ja mitä reseptejä kirjoitettiin. Säästää aikaa ja vaivaa.
- Potilasturvallisuus paranee, kun tieto välittyy julkiselta puolelta yksityiselle ja päinvastoin.
- Vältyt turhilta kokeilta ja käynneiltä, kun terveydenhuollossa voidaan hyödyntää aikaisempia tutkimustuloksia.
- Reseptit ovat tallessa eivätkä pääse katoamaan.
- Tiedot ovat turvassa ja ajan tasalla. Voit päättää, kuka voi käyttää tietojasi ja näet, missä apteekissa tai terveydenhuollon yksikössä tietojasi on katsottu. Voit tarkistaa tiedot ja oikaista virheelliset merkinnät.
Terveyskirjasto: Luotettava terveystieto ja hoito-ohjeet aina käsillä
Pitäisikö lähteä lääkäriin vai voinko hoitaa vaivan itse? Mistä oireeni voivat johtua?
Suomessa Googlen kautta terveystietoa hakeva päätyy useimmiten Terveyskirjastoon, jossa tehdään yli 5 miljoonaa artikkelinavausta kuukaudessa.
Terveyskirjasto neuvoo, miten vaivan voi hoitaa itse ja säästyä turhalta lääkärissä käynniltä. Toisaalta se auttaa myös hakeutumaan lääkäriin silloin, kun tarvitaan ammattiapua. Terveyskirjastosta voi tarkistaa vaikka keskellä yötä, onko syytä lähteä lääkäriin vai voiko asia odottaa aamuun tai ensi viikkoon.
Lääkärissä käynnin jälkeen mieleen jää usein kysymyksiä, joihin löytyy vastauksia Terveyskirjastosta. Mitä saamani diagnoosi tarkoittaa? Mitä voin tehdä ja mitä kannattaa välttää? Oikea tieto rauhoittaa, auttaa asennoitumaan ja helpottaa hoitoa.
Terveyskirjaston tietoon voi huoletta luottaa. Artikkelit ja ohjeet ovat asiantuntijoiden laatimia ja perustuvat Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin tuottamiin hoitosuosituksiin ja Kustannus Oy Duodecimin julkaisemiin lääkäreiden käsikirjoihin. Tiedot päivitetään säännöllisesti.
Nettiterapia: Nopeasti apua lääkärin lähetteellä
Miten lievän masennuksen tai ahdistuksen saisi hoidettua? Mistä voi saada apua, jos ei ole aikaa tai mahdollisuutta matkustaa psykologin vastaanotolle?
Lievän mielenterveyden häiriön hoito onnistuu nettiterapiassa silloinkin, kun terapiaa ei ole tarjolla lähistöllä, jono terapiaan on toivottoman pitkä tai työajat tai muut aikataulut hankaloittavat vastaanotolla käymistä.
Nettiterapiaa tuottaa HUS, mutta hoitoon pääsee lääkärin lähetteellä kaikkialta Suomesta. Jonottaa ei tarvitse ja hoito voidaan aloittaa heti. Näin ongelma ei pääse pitkittymään ja pahenemaan.
Nettiterapiassa omia aikatauluja ei tarvitse sovitella terapeutin aikatauluihin, sillä työskentely tapahtuu itsenäisesti verkossa. Istunnoissa voi käydä yksin tai jonkun läheisen kanssa omaan tahtiinsa siellä, missä haluaa, silloin, kun haluaa – bussissa, junassa, mökillä, töissä lounastauolla, kotona iltamyöhällä tai aamuvarhaisella. Terapeutti seuraa asiakkaan edistymistä ja neuvoo tarvittaessa.
Nettiterapia on potilaalle ilmaista. Se on myös tehokasta, kunhan on valmis työskentelemään vaikeuksiensa kanssa ja sitoutuu ohjelman läpikäymiseen.
Nettiterapia toimii parhaiten tietokoneella selaimen kautta, mutta myös useimmilla mobiililaitteilla. Tietokoneen ja nettiyhteyden lisäksi tarvitaan pankkitunnukset tai mobiilivarmenne tunnistautumiseen.
Juttuun on haastateltu: yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelmaa, erikoispsykologi, kouluttajapsykoterapeutti Jan-Henry Stenbergiä ja viestinnän asiantuntija Pirjo Ikävalkoa.
Tiesitkö? Myös lääkärin vastaanotolle pääsee nykyään kännykällä milloin ja mistä vain. Lue täältä, miten se onnistuu.
Verenpainemittauksenkin voi tehdä jo etänä. Lue lisää terveydenhoidon muuttumisesta.