Sinustakin voi tulla virolainen – lue tästä miten

Haluaisitko ryhtyä Viron e-kansalaiseksi? Se on ollut mahdollista jo vuoden ajan. Lue, mitä e-kansalaisuus tarkoittaa ja kuinka kansalaisuuden saa.

 

Jo 1500 suomalaista on saanut Viron e-kansalaisuuden. Kaikkiaan Viro on myöntänyt e-kansalaisuuden yli 7000 ihmiselle viime joulukuusta alkaen. Mutta kuka e-kansalaisuutta tarvitsee ja mihin?

Tapasimme Viron e-kansalaisuushankkeen ohjelmajohtajan Kaspar Korjuksen, joka kertoi, miksi e-kansalaisuus kiinnostaa ihmisiä.

 

27-vuotias Kaspar Korjus johtaa Viron e-kansalaisuushanketta.
27-vuotias Kaspar Korjus johtaa Viron e-kansalaisuushanketta.

1. Se on tapa hankkia sähköinen identiteetti

Kaikki Viron e-kansalaiset saavat mikrosirulla varustetun henkilökortin, jonka avulla he voivat esimerkiksi allekirjoittaa asiakirjoja verkossa. Tulevaisuudessa sähköinen identiteetti yleistyy. ”E-kansalaisuus on digitaalinen nimesi internetissä. Se luo luottamusta”, toteaa Kaspar Korjus.

 

2. Se helpottaa matkailua

Virossa matkaillessa e-kansalaiset voivat hyödyntää palveluita kuten kirjastoja, tai he voivat vaikkapa hakea e-reseptillä lääkkeitä apteekista.

 

3. Se helpottaa liiketoimintaa

Monet Viron e-kansalaiset ovat ihmisiä, joilla on yritystoimintaa Virossa. Heidän elämäänsä helpottaa se, että he pystyvät asioimaan sujuvasti viranomaisten kanssa eikä jokaista paperia tarvitse käydä paikan päällä allekirjoittamassa.

 

4. Se helpottaa yrityksen perustamista

Joissakin maissa yrityksen perustaminen on pitkä ja hankala prosessi, johon liittyy paljon byrokratiaa. Viron e-kansalaiset pystyvät perustamaan yrityksen Viroon nopeasti, ja näin esimerkiksi verkkokaupan avaaminen käy helposti. ”Nopeimmillaan yrityksen voi perustaa alle 20 minuutissa”, kertoo Kaspar Korjus.

 

5. Se on uutta

Jotkut hankkivat Viron e-kansalaisuuden vain kertoakseen muille kannattavansa hanketta ja olevansa digitaalisen kehityksen aallonharjalla. He ottavat kuvan itsestään ja e-henkilökortistaan ja jakavat sen sosiaalisessa mediassa. Viron valtiolle sekin on ihan ok.

 

+ Se on helppoa

E-kansalaisuutta hakevan tarvitsee vain täyttää hakemus verkossa, maksaa 50 euroa ja odottaa tietojen tarkistusta. Sen jälkeen e-henkilökortin voi noutaa Viron edustustosta tai Virosta.

 

 

”Valtioista voi tulla palveluntarjoajia. Ehkä kymmenen vuoden kuluttua ei ole niin paljon merkitystä sillä, kuinka paljon maassa on asukkaita, vaan sillä, kuinka paljon sillä on asiakkaita. Silloin pienestä voi tulla suuri.”

Kaspar Korjus

Viron e-kansalaisuus täytti vuoden 1.12.2015

Mikä? Viron e-kansalaisuuden tarkoitus on antaa sähköinen identiteetti ja helpottaa asioiden hoitamista Virossa. Se ei anna äänioikeutta tai siirrä verotusta Viroon. Ensimmäinen e-kansalaisuus myönnettiin joulukuussa 2014. Viron tietohallintojohtaja Taavi Kotkan ääneenlausuttu tavoite on saada 10 miljoonaa virtuaalivirolaista vuoteen 2025 mennessä. Nyt hakemuksia on jätetty yli 7000. ”Jo nyt meillä on kolme kertaa enemmän e-kansalaisia kuin kukaan oletti”, Kaspar Korjus toteaa.

Miksi? Viron valtio haluaa lisää liiketoimintaa Viroon. He uskovat, että myös virtuaaliset yritykset tuovat maahan euroja. Virtuaalivirolaisuus toimii myös maan markkinoinnissa. Mutta varmuudella kukaan ei tiedä, mihin hanke johtaa: ”E-kansalaisuus on kuin älypuhelin. Ensin kukaan ei tiennyt, miten sitä pitäisi käyttää, mutta kun se on luotu, siihen liittyviä palveluita alkaa syntyä”, Kaspar Korjus sanoo.

Miten? Viron e-kansalaiseksi voi hakea kuka tahansa valtion verkkopalvelussa. Vain alle prosentti hakemuksista on tähän mennessä hylätty.

e-Resident card2

Kiinnostaako yrityksen perustaminen? Lue vinkkejä aloittavalle yrittäjälle.