Tämä robotti maalaa katon puolestasi

Imatralainen yritys kehittää lentäviä robotteja, jotka voivat esimerkiksi maalata kattoja, sammuttaa tulipaloja tai hoitaa muita hankalissa paikoissa tehtäviä töitä.

Teksti: Sanni Jokinen Kuvat: Rumble Tools Video: Vesa Hänninen

 

Miltä kuulostaisi lentävä robottikäsi, joka hoitaa hankalat hommat puolestasi? Ei, tämä ei ole mielikuvituksen tuotetta vaan totta jo nyt: suomalainen Rumble Tools -yritys kehittää juuri tällaisia laitteita.

”Teemme toiminnallisia lentäviä robotteja, jotka voivat tehdä hankalia tai vaarallisia työtehtäviä ihmisten puolesta”, kertoo Rumble Toolsin liiketoimintajohtaja Antti Korhonen startup-tapahtuma Slushissa.

Lentävän robottikäden paino on noin puolitoista kiloa, ja sen voi tosiaan käskeä esimerkiksi seinän- tai katonmaalauspuuhiin.

Mutta miten robotti osaa maalata katon?

”Aluksi se lentää talon päällä, skannaa katon ja tekee siitä 3D-kartan. Sitten käyttäjä valitsee laitteeseen valmiisi ohjelmoidun maalausohjelman ja pinnoitteen paksuuden. Muuta ei tarvita”, kertoo Korhonen.

palorobotti

Lentorobotti sammuttaa tulipalot

Tällä hetkellä lentorobotit ovat vaiheessa, jossa niitä testataan ja kehitetään eteenpäin yhteistyökumppanien kanssa. Laajemman myynnin aloitusta kaavaillaan ensi vuodelle.

”Arvioin, että parin vuoden sisällä robottien apua on saatavilla ainakin ostettavana palveluna. Yksittäiset ihmiset tuskin tulevat ostamaan robotteja itselleen, se tulisi liian kalliiksi – puhutaan kymmenistätuhansista euroista”, Korhonen kertoo.

Rumble Tools on kehittänyt Stora Enson kanssa pidemmälle paloturvallisuusrobottia, joka pystyy havaitsemaan lämpöä ja vaarallisia kaasuja ja sammuttamaan alkavan palon.

”Me muutamme maailmaa niin, että pystymme poistamaan turvattomia työtehtäviä”, Korhonen sanoo.

”Uskon, että tulevaisuudessa näistä roboteista voi olla hyötyä myös viranomaistahoille – esimerkiksi pelastuslaitokselle.”

 

 

elisa-x-slush-footer