5 sovellusta, jotka kehittävät ajattelua

Jos lupasit vuodenvaihteessa ryhtyä treenaamaan enemmän, älä unohda aivojumppaa. Esittelemme viisi harjoitteluun sopivaa sovellusta – sekä lapsille että aikuisille.

Teksti: Elina Jäntti

 

Lähes mikä tahansa mobiilisovellus tai -peli harjoittaa aivoja, jos sitä käyttäessä joutuu ajattelemaan tai ratkomaan ongelmia. Jos kuitenkin haluaa tietoisesti parantaa kognitiivisia taitojaan, kannattaa testata sovelluksia, jotka on kehitetty juuri tätä tarkoitusta varten.

Kognitiivisilla taidoilla tarkoitetaan monenlaisia ihmisen ajatteluun ja aivojen tiedon käsittelyyn ja liittyviä taitoja, kuten päättelyä, ongelmanratkaisua, havaitsemista, oppimista, muistamista ja kielen osaamista. Taidot ovat tärkeitä lähes kaikilla arkielämän alueilla, ja ne liittyvät myös tunteiden hallintaan ja oman toiminnan ohjaamiseen.

Kognitiivisia taitoja kehittäviä sovelluksia on tarjolla sekä aikuisille että lapsille. Tässä viisi hyvää sovellusta, joista aloittaa:

Lumosity2

Muistitreeniä kaikenikäisille: Lumosity

Aivotutkijoiden kanssa kehitetty Lumosity tarjoaa aivojumppaa, joka kehittää eri kognitiivisten taitojen osa-alueita. Englanninkielinen sovellus sisältää erilaisia minipelejä, jotka auttavat niin keskittymisessä, muistin treenamisessa kuin tiedon prosessoinnissa. Alussa pelaajan taso testataan, ja sitä verrataan muihin samanikäisiin tai samaa sukupuolta oleviin. Tason perusteella sovellus räätälöi käyttäjälleen henkilökohtaisen aivotreeniohjelman. Tehtävissä riittää haastetta niin kouluikäiselle kuin aikuisellekin.

Perusversio ilmainen, sovelluksen sisäiset tuotteet 0,94 €—59,95 €.

itunes

 

android

ekapelialku

Kielen kehitystä pikkuoppilaille: Ekapeli Alku

Tarvitseeko lapsi apua kielen hahmottamisessa? Jyväskylän yliopistossa kehitetty Ekapeli Alku on suomalainen oppimispeli esikouluikäisille tai pienille lukemisesta kiinnostuneille. Se auttaa oppimaan kirjaimia ja kieltä ja tukee myös lukemisen alkeiden kanssa kompastelevia. Pelissä harjoitellaan kirjainten, tavujen ja sanojen lukemista oman hahmon avulla. Kentissä sukelletaan mereen, roikutaan ilmapalloissa ja kerätään kolikoita.

Ilmainen.

itunes

android

Mollit

Ongelmanratkaisutaitoja lapsille ja vanhemmille: Möllit

Ylen uusi suomenkielinen yhteistyöpeli Möllit kehittää lasten ja vanhempienkin ongelmanratkaisutaitoja. Pelissä ratkotaan erilaisia haastavia tehtäviä ja kenttiä erikoiskykyjä omaavien leikkisien hahmojen avulla. Seikkailu- ja pulmapeliä voi pelata samalla tabletilla jopa neljä pelaajaa samanaikaisesti, mikä tekee siitä erinomaisen perhepelin: yhteinen tekeminen vanhemman kanssa on lapsen kognitiivisten taitojen kehittymisen kannalta tärkeää.

Ilmainen.

itunes

android

fit_brain_trainer

Tunne-elämän taitoja aikuiselle: Fit Brains Trainer

Fit Brains Trainer on hieman samantyyppinen aivojumppasovellus kuin Lumosity, mutta se lupaa kehittää myös vähemmän puhuttua kognitiivisten taitojen osa-aluetta, emotionaalista älykkyyttä. Sovelluksen harjoituksissa muun muassa yhdistetään pareja, haetaan puuttuvia paloja ja etsitään eroavaisuuksia. Vaihtelunhaluisia tai peli-intoisia toistuvat samanlaiset treenit voivat puuduttaa, mutta asiantuntijoiden mukaan kehitystä voi tapahtua ainoastaan säännöllisessä harjoituksessa. Lapsille löytyy oma vastaava sovellus Fit Brains for Kids.

Rajoitettu kokeiluversio ilmainen, eri tasoisia jäsenyyksiä alkaen 4,99 €.

itunes

Scratchjr2

Päättelyharjoituksia lapsille ja lapsenmielisille: ScratchJr

5–7-vuotiaille lapsille suunnattu leikkisä ScratchJr on kehitetty nimenomaan lasten kognitiivisten taitojen kehitystä silmälläpitäen. Sovelluksessa voi tehdä tabletilla esimerkiksi omia interaktiivisia pelejä ja animaatioita. Perusidea: luodaan projekti, johon valitaan tausta, hahmot ja niiden ominaisuudet. Erinomainen ajattelun harjoittamisen sovellus, joka kehittää päättelykykyä ja josta nauttivat vanhemmatkin lapset. Tärkeä bonus: auttaa opettelemaan koodausajattelua jo ennen kuin lapsi oppii lukemaan tai kirjoittamaan.

Ilmainen.

itunes

android

Vinkkejä antoivat pedagoginen asiantuntija Antti Peltoniemi Oppimis- ja ohjauskeskus Valterista sekä asiantuntija ja kouluttaja Teemu Moilanen IlonaIT:stä.

Tutustu myös sovelluksiin, joiden avulla keskittymiskykyä voi parantaa.