Tabletti, kannettava vai pöytäkone?

Miten valita oikea kone? Omaguru antaa vinkit tietokoneostoksille.

Ennen uuden tietokoneen hankintaa kannattaa miettiä, mikä laite sopii parhaiten juuri omiin käyttötarpeisiin ja budjettiin.

Yhteensopivuus nykyisten lisälaitteiden ja sovellusten kanssa on syytä ottaa huomioon, samoin laitteen takuuaika.

Pöytäkone

Pöytäkone on perinteisin tietokonemalli eli erillinen näyttö, kaiuttimet tai kuulokkeet, hiiri ja näppäimistö sekä keskusyksikkö.

Kestävyyden, tehojen ja päivitettävyyden ansiosta se on edelleen suosittu yrityskäyttäjien, pelaajien sekä perheiden keskuudessa.

Esimerkiksi suuremman tai tarkemman näytön voi vain käydä ostamassa vanhan tilalle. Sisäisiä osia voi vaihtaa suhteellisen helposti. Komponentit ovat laadukkaita ja suhteellisesti halvempia kuin kannettavien vastaavat osat.

Pöytäkone painaa ja vie tilaa enemmän. On myös All-in-one -pöytäkonemalleja, joissa koko tietokone on rakennettu näytön sisälle. Siihen kytketään hiiri, näppäimistö sekä muut lisälaitteet.

Tällaista tietokonetta voi osittain verrata kannettavaan. Sen osat ovat epästandardeja eli ei niin helposti vaihdettavia.

Valitse pöytäkone, jos se toimii koko perheen medialaitteena, sillä on tarkoitus pelata, ja sitä ei tarvitse liikutella.

Kannettava

Kannettava on helppo ottaa matkalle mukaan. Yhteensopivuus pöytäkoneen ja kannettavan laitteistossa sekä sovelluksissa on hyvä.

Kannettavia pystyy päivittämään, mutta rajoitetummin kuin pöytätietokoneita. Helpoimmat päivityskohteet ovat keskusmuistin lisääminen ja kiintolevyn vaihtaminen.

Kannettavien huonona puolena on niiden kestävyys. Myös korjattavuus verrattuna pöytäkoneeseen on vaikeampaa ja kalliimpaa.

Useimmiten kannettava kerää käytössä sisäänsä pölyä ja muuta roskaa. Kun ilma ei pääse kiertämään laitteessa, se ylikuumenee helposti. Tämä voi ajan myötä rikkoa koneen.

Kannettavia olisi hyvä putsata esimerkiksi paineilmalla tai viemällä laitteen huoltoon. Kuluttajakannettavan elinikä on noin 3-4 vuotta.

Mikäli tarvitset mukana kulkevan laitteen ja esimerkiksi käsittelet tekstiä, kannattaa valita juuri kannettava tietokone.

Tabletti

Tabletit on suunniteltu viihde- ja muistiokäyttöön ja varsinkin kulkemaan mukana.

Tableteille on saatavilla sovelluskaupasta paljon erilaisia maksullisia ja maksuttomia sovelluksia. Rajoitteiden takia tablettia ei voi vakavasti pitää kannettavan tai pöytäkoneen korvikkeena. Tällaisia ovat esimerkiksi teho, fyysisen näppäimistön puuttuminen, yhteensopivuus lisälaitteiden kanssa sekä näytön koko.

Tabletti on erinomainen laite esimerkiksi nettisurffaukseen, videoiden katsomiseen ja tiedon etsimiseen. Laitteen etuina ovat muun muassa pitkäkestoinen akku ja liikuteltavuus.

Tabletti sopii parhaiten paljon matkustelevalle. Matkoilla voi katsella elokuvia ja sarjoja. Lisäksi tabletti toimii apuna esimerkiksi navigoinnissa.

Valitsetpa minkä tahansa edellä mainituista, muista huolehtia tietoturvasta. Asiantuntija opastaa tarvittaessa uuden laitteen valinnassa.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Ilkka Tossavainen

 

Tutustu Elisan Omaguruun

Lue lisää Omaguru-asiantuntijoiden vastauksia

Täältä löydät suosituimmat tabletit ja läppärit