Kannettavan tallennustila täyttyi Windows 10 -päivityksen jälkeen – mikä neuvoksi?

Näyttääkö kovalevyn tallennusmittari yllättäen punaista, vaikka tietokoneelle ei ole tallennettu uusia, isoja tiedostoja? Oletko hiljattain päivittänyt koneesi? Tämä voi olla syy – Omaguru kertoo, mihin se perustuu.

Jos tietokoneen muisti vaikuttaa päivityksen jälkeen täyttyvän, on sen kovalevy tallennustilaltaan pienikokoinen. Kovalevyn koon voi tarkistaa Käynnistä-valikosta. Valitse sen jälkeen Resurssienhallinta, jonka jälkeen klikkaa Tämä tietokone -nappia. Nyt näet, kuinka monta paikallista kiintolevyä näkyy: kovalevy voi nimittäin olla jaettuna useampaan kuin yhteen osioon. Asema C: on se osio, joka sisältää Windows-käyttöjärjestelmän ja järjestelmän muut tiedostot ja ohjelmat. Jos tämä asema on yhtäkkiä punaisella, tarkoittaa se sitä, että aiempi versio Windowsista on ollut kooltaan pienempi kuin Windows 10. Lisäksi tietokoneen kovalevylle on voinut asentua päivityksen tiimoilta automaattisesti tilapäistiedostoja, jotka on tarvittu päivitystä varten.

Windowsin tilapäistiedostot löydät oman otsikkonsa alta. Kun päivitys on tehty, näitä ei enää tarvita, joten tilaa kannattaa vapauttaa poistamalla näitä. Voit käyttää joko Windowsin omaa Levyn uudelleenjärjestäminen -työkalua, tai kolmannen osapuolen kehittämää ohjelmaa, kuten Ccleaneria.

Mikäli tietokoneen kovalevyn koko on pieni, esimerkiksi alle 120 gigatavua, kannattaa harkita kovalevyn vaihtamista suurempaan. Tietokoneen iästä riippuen kannattaa myös harkita kokonaan uuden tietokoneen hankkimista, koska uuden kovalevyn hinta vaihdettuna on jo suuri osa uuden koneen hintaa.

Jos tarvitset apua kovalevyn järjestämiseen tai esimerkiksi koneen päivityksiin, Omaguru suosittelee ottamaan yhteyttä asiantuntijaan.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Ilkka Tossavainen.

 

Windows 10 julkaisi ison päivityksen – mitä se käytännössä tarkoittaa?

Mikä avuksi, kun Windows-tietokoneen automaattinen päivitys ei toimi?

Tutustu Elisan Omaguruun