7 asiaa, joissa Suomi on edelläkävijä

Suomi on ollut teknologian ja yhteiskunnallisen kehityksen edelläkävijä maailmassa. Näissä seitsemässä asiassa olemme edelläkävijöitä maailmassa juuri nyt.

Teksti: Matti Lintulahti

artboard-5xhdpi

Mobiilipelien kehittäminen

Suomalaiset mobiilipelifirmat ovat maamme kokoon nähden maailman kärkipaikalla. Rovion ja Supercellin johdolla mobiilipelibisnes on kasvanut viidessä vuodessa 100 miljoonasta eurosta kahden miljardin euron liiketoiminnaksi. Suomesta löytyy jo 280 peliyritystä, joista 70 prosenttia on alle viisi vuotta vanhoja startuppeja. Supercellistä tuli Euroopan ensimmäinen decacorn, eli yli 10 miljardin dollarin arvoiseksi kasvanut startup.

artboard-4xhdpi

Isojen risteilyalusten rakentaminen

Suomalaiset ovat maailmalla ykkösiä ja edelläkävijöitä loisteliaiden risteilyalusten valmistamisessa. Ne vaativat paljon korkeatasoista suunnittelu- ja teknologiaosaamista, kuten nesteytettyä maakaasua käyttäviä moottoreita ja uudenlaisia polttokennoja laivan sähköntuotannossa. Teknologiaosaaminen, laatu ja joustavat konepajateollisuuden alihankintaverkostot ovat maailman huippua. Niinpä Turun Telakalla on isojen huippuristeilijöiden tilauskirjat täynnä aina vuoteen 2024 asti.

artboard-6xhdpi

Metallibändien määrä

Suomi on ylivoimainen ykkönen maailmalla metallibändien määrässä asukaslukuun nähden. Suomessa on 53,5 metallibändia 100 000 asukasta kohden. Seuraaviksi sijoittuvilla Ruotsilla ja Norjalla on bändejä puolet vähemmän asukasta kohden. Suomalaisia metallimusiikin menestyjiä maailmalla ovat muun muassa Amorphis, Apocalyptica, Children Of Bodom ja Nightwish.

artboard-9xhdpi

Sukupuolten välinen tasa-arvo

Suomalaiset naiset saivat maailmalla ensimmäisten joukossa äänioikeuden ja tänä päivänä Suomi on sukupuolten välisessä tasa-arvossa maailman kärkimaita useiden eri mittareiden mukaan.

Esimerkiksi Euroopan tasa-arvoinstituutin Eigen vuoden 2015 raportin mukaan Suomi on Ruotsin jälkeen kakkosena sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumisessa. Raportin mukaan tasa-arvo on kehittynyt 10 viime vuoden aikana Suomessa eniten sen suhteen, miten naisilla on mahdollisuuksia ansaita rahaa ja edetä johtoasemiin yksityisellä sektorilla. Politiikassa naisilla on ollut Suomessa valtaa jo pitkään. Eduskunnassa naisten osuus on oli 42,5 % vaalikaudella 2011–2015, jolloin eduskuntaan valittiin 85 naista. Koko maailman parlamenttien yhteenlasketuista edustajapaikoista naisten osuus on tällä hetkellä 22,7 prosenttia.

artboard-8xhdpi

Kasvuyritysten ekosysteemi

Startup-tapahtuma Slushista on kasvanut maailman suurin kasvuyritysten konferenssi maailmalla. Tänä vuonna Slush keräsi Helsinkiin 17 500 osallistujaa, 2300 kasvuyritystä ja yli 1100 sijoittajaa. Helsingin lisäksi Slush on tapahtumana laajentunut jo Tokioon ja Pekingiin.

artboard-7xhdpi

Älykäs joukkoliikenne

Helsinki on innovatiivinen joukkoliikenteen kokeilija. Kaupungissa robottibussi ajaa rajatussa liikennekäytössä. Suomen edistyksellisen tieliikennelaki mahdollistaa, että robottibussin kuljettaja voi istua kaukana ajoneuvosta keskusvalvomossa. MaaS Global ja Whim aloittivat syksyllä 2016 Helsingissä pilottina kuukausimaksullisen liikkumispalvelun, jossa kiinteään hintaan voi käyttää joukkoliikennettä, takseja ja vuokra-autoja.

Lue enemmän liikenteen automatisaatiosta ja miten liikenne muuttuu lähitulevaisuudessa.

artboard-10xhdpi

Mobiilidatan käyttö

Tilastokeskuksen mukaan 16–74-vuotiaista suomalaisista 69 prosenttia käyttää internetiä mobiililaitteella ja 16–24-vuotiaista peräti 96 prosenttia.

Tefficientin maailmanlaajuisen tutkimuksen mukaan Suomessa käytetään mobiilidataa tällä hetkellä lähes kaksi kertaa enemmän liittymää kohden kuin kolmannelle sijalle kirineessä Ruotsissa. Taakse jäävät myös teknologian edelläkävijöinä pidetyt Japani ja Etelä-Korea.

Elisan mobiilidataa käyttävät asiakkaat kuluttavat yli 15 gigatavua dataa kuukaudessa. Hurja mobiilidatan käyttö johtuu siitä, että Suomessa on maailman edullisimpiin kuuluvat mobiilidatan käyttöhinnat ja usein myös rajaton käyttöoikeus.