Hyvä kannettava pelaamiseen? Vertailussa 4 konetta

Uusimpien pelien näyttävimmät versiot julkaistaan yleensä tietokoneille. Valitettavasti niitä ei saa mukaansa taskuun, mutta laukkuun kylläkin. Vertailimme neljää peliharrastajalle sopivaa kannettavaa.

Teksti: Tapio Berschewsky

Seitsemän muistettavaa asiaa pelikannettavan hankkijalle

 

1. Näytönohjain on pelikoneen tärkein osa

Näytönohjaimen laatu määrittelee, onko tietokone pelikone vai ei. Kannettavassa tulee olla näytönohjaimena joko Nvidian Geforce tai AMD:n Radeon, jotta sillä voi pelata juurikaan pasianssia vaativampia pelejä. Testilaitteissamme on kolmea eri Geforce-mallia vuonna 2014 julkaistusta Geforce GTX 900-sarjasta. Näistä vaatimattomin 950M riittää vaatimattomampaan käyttöön, kun taas tehokkain 980M on todellinen hirmu, jolla kaikki nykyiset pelit toimivat hyvin. Tänä syksynä on kauppoihin tullut myös uusia GTX 1000-sarjan näytönohjaimia. Testikoneillamme pärjää hyvin, mutta jos vain paras kelpaa, kannattaa etsiä näiden sijaan kannettavaa, jossa näytönohjaimena on GTX 1080M.

2. Muista myös suoritin, muisti, ja ssd-levy

Näytönohjaimen jälkeen tärkeintä pelikäytössä ovat tehokas suoritin, riittävä määrä muistia sekä nopea ssd-levy. Intelin i5 ja i7 -sarjan suorittimet ovat peleihin suositeltavia. Muistia on hyvä olla vähintään 8 gigatavua, mutta 16 gigatavua tekee käytöstä jouhevampaa. Mikä tahansa ssd-levy on hyvä, mutta mitä isompi sen parempi. Jokaisessa testaamassamme kannettavassa on näiltä osin sopivat osat.

3. Tarvitset pelihiiren

Kannettavan kanssa käytetään hiiren sijasta yleensä kosketusalustaa. Se riittää kyllä selaamiseen ja sometteluun, mutta varsinkin nopeat pelit kaipaavat erillistä hiirtä. Hyvään pelihiireen sijoittaminen kannattaa. Se takaa tarkan tuntuman, paljon hyödyllisiä ominaisuuksia, hyvän designin ja mukavat materiaalit kättä vasten. Tärkeintä on, että hiiri sopii omaan käteen hyvin. Kokeile hiiriä siis kaupassa tai kaverilla ennen ostoa, jos mahdollista.

4. Erillinen näppäimistö on eduksi

Kannettavassa näppäimistö kelpaa pelaamiseen paremmin kuin kosketusalusta. Erillisen näppäimistön hankkiminen kannattaa, varsinkin, jos tähtäät kisoihin tai aiot pelata pitkiä aikoja putkeen. Näin ranne ei rasitu kannettavan reunaa vasten nojatessa. Hiiren tapaan pelaajille valmistetaan myös laadukkaita näppäimistöjä. Hyvä pelinäppäimistö kulkee kätevästi kannettavan kanssa verkkopelitapahtumiin ja muihin paikkoihin, joihin haluat pelit mukaan.

5. Kuulokkeet viimeistelevät kokonaisuuden

Pelikannettavissa on yleensä perusläppäriä jykevämpi äänentoisto. Useissa malleissa on pohjassa subwoofer, ja koneessa on vähintään kohtuulliset kaiuttimet. Tästä huolimatta hyvät kuulokkeet kruunaavat kokemuksen. Ne myös antavat muille ihmisille rauhan pelien usein varsin hyökkäävästä äänimaisemasta. Erityisesti verkkopeleihin ehdoton lisävaruste ovat kuulokkeet, joissa on myös mikrofoni.

6. Pelikoneen akku on järeä, mutta pelit tyhjentävät sen nopeasti

Näyttävien pelien äärimmillään käyttämä huipputekniikka kuluttaa paljon sähköä. Vaikka pelikannettaviin pakataan järeät akut, ne tyhjenevät helposti kesken pelin. Kukin testilaite ylsi vain alle tunnin raskaaseen pelisuoritukseen ennen akun loppumista. Muista se, kun suunnittelet matkoja. Jos matkustusvälineessä ei ole pistorasiaa, kannettava ei välttämättä tarjoa peliviihdettä kuin reissun alkuun. Sometuksessa ja verkon selaamisessa akku kestää paljon pidempään.

7. Tehokas pelikannettava korvaa pöytäkoneen kokonaan

Nämä koneet ovat kiistatta hintavia peruskannettaviin verrattuna ja varsinkin tehokkaimmalla näytönohjaimella varustettu järkälemäinen Asus ROG saattaa tuntua huikean kalliilta. Tällainen tehokone kuitenkin täyttää käytännössä kaikki käyttäjän tarpeet. Pelikoneella onnistuu kaikki, mitä tietokoneelta toivoo.

Näitä testasimme:

Asus GL552VW

small_asus_gl552

1199 €
Näytönohjain: Geforce GTX 980M
Suoritin: i7-6700hq
Muisti: 16 gigatavua
Ssd-tallennustila: 256 gigatavua
Hdd-tallennustila: 1024 gigatavua
Näyttö: 15,6”, 1920*1080 tarkkuus

 

Hyvä hinta-laatusuhde

Testin pienempi Asus on teknisesti hyvin lähellä Lenovon mallia. Niissä on sama näytönohjain ja muuten hyvin samankaltaiset ominaisuudet, mutta Asuksessa on muistia vain 8 gigatavua eli puolet siitä, mitä Lenovon koneessa. Tämä myös selittänee sadan euron hintaeron Asuksen eduksi.

Peleissä taas muistin ero ei näy. Kun pienempi Asus lisäksi on graafiselta suorituskyvyltään vähintään Lenovon tasolla, se tarjoaa kohtuullisen hyvää pelisuorituskykyä testin halvimmalla hinnalla.

Muuten mukavassa koneessa on hieman vaisuksi jäävä äänentoisto. Keskinkertainen kosketusalusta pieksee HP:n mutta jää käyttömukavuudeltaan Lenovosta ja isommasta Asuksesta jälkeen. Kun mukaan nappaa kuulokkeet ja pelihiiren, näistä pikkuvioista ei tarvitse välittää.

Kohtuullinen näytönohjain ja testin edullisin hinta tekevät tästä houkuttavan koneen. Jos kone tulee muutenkin raskaaseen käyttöön, Lenovon muistimäärä ja parempi näppäimistö vetävät pitemmän korren.

>>Tutustu koneeseen.

Asus ROG G752VY-GC44T

small_asus_rog_mettal

2499 €
Näytönohjain: Geforce GTX 980M
Suoritin: i7-6700hq
Muisti: 16 gigatavua
Ssd-tallennustila: 256 gigatavua
Hdd-tallennustila: 1024 gigatavua
Näyttö: 17,3”, 1920*1080 tarkkuus

Rutkasti suorituskykyä

Siitä ei pääse mihinkään. Asuksen ROG pelikannettava jättää kaikki muut testikoneet taakseen lähes kaikessa. Sen äänentoisto on paras, sen kosketusalusta on mukavin, sen ssd-levy on nopein, ja mikä tärkeintä, sen näytönohjain selviää uusistakin peleistä niin hyvin, että se on muihin verrattuna täysin eri liigassa. Lenovon näppäimistö oli mukavampi, mutta kaikessa muussa ROG jyrää.

Mikään kokeilemamme peli ei ollut tälle koneelle liikaa. Se sopii todelliselle himopelaajallekin vielä pitkäksi aikaa, ja kaikki klassikot toimivat sillä täysin moitteetta.

Teknisesti vaikuttavan kokonaisuuden koristelee iso 17,3 tuuman näyttö ja taustavalaistu näppäimistö. Kun tällaisen vie verkkopelitapahtumaan, muut vihertyvät kateudesta. Ainoa asia, jota koneeseen voisi kaivata, on se, että näytönohjain olisi GTX 980M:n sijasta uusimman 1000-sarjan malli Geforce GTX 1080M.

Huikea ja järkälemäinen pelikone, joka sopii vaativalle harrastajalle tai eSportsin ammattilaiselle harjoitteluun silloin, kun pöytäkoneelle ei pääse. Pelaamista vähemmän vakavasti harrastaville laitteen hinta voi olla hankinnan este.

>>Tutustu koneeseen.

HP Pavilion Gaming 15-ak104no

small_hp_game_15

1299 €
Näytönohjain: Geforce GTX 950M
Suoritin: i7-6700hq
Muisti: 16 gigatavua
Ssd-tallennustila: 128 gigatavua
Hdd-tallennustila: 1024 gigatavua
Näyttö: 15,6”, 1920*1080 tarkkuus

Kevyempään peliin

HP:n pelikone jää muista laitteista jälkeen erityisesti vaatimattoman näytönohjaimensa takia. Geforce GTX 950M on tehty kevyeen käyttöön, eikä se toimi hyvin uusimpien ja näyttävämpien pelien kanssa. Muutaman vuoden takaiset huippupelit ja monet nykyisistä vaatimattomammista peleistä toimivat kuitenkin tälläkin koneella mukavasti.

Muotoilun puolesta konetta on mukava käyttää sylissäkin. HP:n kosketusalusta tosin ei ole yhtä miellyttävän tuntuinen kuin kilpakumppaneilla. Akkukestoltaan HP jäi viimeiseksi, mutta erot muihin ovat melko pieniä.

HP:n suurin ongelma on se, että tehokkaampaa saa samalla rahalla. Mikään sen ominaisuus ei erityisesti loista muiden yli, joten jos koneen tuntumaan ei ihastu kaupassa, on helppo harkita Lenovoa tai Asuksen edullisempaa mallia.

>>Tutustu koneeseen.

Lenovo ideapad Y700-15ISK

small_len_y700_15

1299 €

Tekniset tiedot:

Näytönohjain: Geforce GTX 960M

Suoritin: i7-6700hq

Muisti: 16 gigatavua

Ssd-tallennustila: 256 gigatavua

Hdd-tallennustila: 1024 gigatavua

Näyttö: 15,6”, 1920*1080 tarkkuus

Mukava pelikone hyvällä näppiksellä

Lenovon kannettava asettui testissä hyvin lähelle Asuksen vaatimattomampaa mallia. Molemmissa on sama näytönohjain, sama suoritin ja yhtä isot ssd-levyt. Lenovossa tosin on tuplasti enemmän muistia, joka tekee sen käytöstä jouhevampaa yleisellä tasolla. Testit silti kertovat, että peleissä näiden välinen ero jää pieneksi.

Lenovolla pystyi pelaamaan tämänkin vuoden pelijulkaisujen kermaa, mutta graafisia asetuksia piti karsia jonkin verran, tai joutui kärsimään grafiikan nykimisestä. Yksinpeleissä pätkiminen ei kärsivällistä välttämättä haittaa, mutta vaativalle sellainen ei käy. Verkkopelissä viive taas tarkoittaa usein välitöntä häviötä.

Lenovon näppäimistö on testikoneista paras, eikä koneen kosketusalustassa ole pahemmin moitittavaa.

Lenovo on paras testin kolmesta edullisemmasta kannettavasta.

>>Tustustu koneeseen.

divider

Tietoa testauksesta

Pelikannettavia kokeiltiin muutaman viikon ajan, ja kullakin pelattiin niin vanhoja suosikkeja kuin tämän vuoden uutuuksia. Laitteita testattiin myös kaveriporukalla verkkopelejä pelaten.

Kaikilla koneilla ajettiin erilaisia suorituskykyä mittaavia grafiikkatestejä. Lisäksi mittasimme kustakin koneesta akkukeston oikeassa pelikäytössä useita kertoja ja keskiarvotimme niiden tulokset.

Graafinen suorituskyky: Siitä on pc-pelit tehty. Huippulaadukasta grafiikkaa, joka jättää konsolit, tabletit, ja puhelimet nuolemaan näppejään. Kannettavat tietokoneet eivät yllä aivan pöytäkoneiden tasolle, mutta taikovat silti hienoa grafiikkaa ruudulle.

Suoritimme mittauksia erilaisilla testisovelluksilla, mutta lopulta käytimme arviointiin ensisijaisesti kesällä julkaistun Deus Ex: Mankind Divided -pelin sisäistä nopeustestiä. Se kertoo ruudunpäivitysvauhdin eli miten monta kertaa sekunnissa kone ehti piirtää kuvan ruudulle. Vähintään noin 30 kuvaa sekunnissa tarvitaan, että peli näyttää kokoajan sujuvalta tyypilliselle ihmiselle. Mitä enemmän, sen mukavammin peli rullaa. Alle 30 kuvaa sekunnissa tarkoittaa silminnähden pätkivää grafiikkaa myös heille, jotka eivät ole asiasta kovin tarkkoja.

Heikoimmasta suorituksesta vastasi HP, joka Deus Ex: Mankind Divided pelin oletusasetuksilla tökki pahasti. Ruudunpäivitys ylsi keskimäärin vain 13.3 kuvaan sekunnissa. Muutaman vuoden takaiset pelit toimivat silläkin yleensä hyvin ja monet uudet pelit olivat jouhevia, kun grafiikka-asetukset käänsi minimiin.

Pienempi Asus ja Lenovo pääsivät samoille sijoille. Lenovolla Deus Ex venyi 18.8 kuvaan sekunnissa, kun kevyempi Asus saavutti 18.7 kuvaa sekunnissa. Tämäkin tarkoittaa selvää pätkintää, mutta asetuksia karsimalla peli saatiin pyörimään tyydyttävästi molemmilla. Kaikki kokeilemamme parin vuoden ikäiset pelit pyörivät laitteilla varsin hyvin. Sitä uudemmissa grafiikan loistosta tarvitsi yleensä karsia hieman, mutta ei yhtä paljon kuin HP:lla.

Isokokoisin ja teknisesti edistynein oli suurempi Asus. Tämä on todellinen tehokone, joka selvisi kaikesta testatusta. Sen tehokas näytönohjain venyi Deus Ex Mankind Dividedin oletusasetuksilla peräti 38.9 kuvaan sekunnissa. Suoritus on huikeasti parempi kuin halvemmissa laitteissa, mutta laitteen hintakin on tuplasti kovempi.

Akkukesto. Laitteiden akut olivat melko tasaväkisiä keskenään. Mittaukset tehtiin oikeissa pelitilanteissa näyttö kirkkaimmillaan. Iso Asus ROG kesti pelaamista pisimpään, mutta silti vain 58 minuuttia. Pienempi Asus pärjäsi 55 minuuttia ja Lenovo 52 minuuttia. HP:sta puhti loppui 48 minuutissa.

Pelien ulkopuolella akkujen suorituskykyä ei mitattu, mutta sen voi arvioida olevan moninkertainen peleissä mitattuun nähden, kunhan näytön kirkkautta lasketaan tuntuvasti ja konetta käytetään lähinnä somettamiseen ja selaamiseen.

 

Lue myös: Kuinka tullaan e-urheilun ammattilaiseksi?