Tietokoneen näyttö vilkkuu ja herjaa näytönohjaimesta? Toimi näin

Tietokoneen ruutu vilkkuu, ja kun ruutu palautuu normaaliksi, tulee näkyviin virheilmoitus, jonka mukaan näytönohjain lakkasi vastaamasta. Omaguru kertoo, kuinka ratkaiset ongelman.

Näkyviin ilmestyneen virheilmoituksen perusteella tietokoneen näytönohjaimessa tai sen omassa ohjaimessa voi olla vikaa. Ensimmäinen toimenpide on tarkistaa näytönohjaimen ohjaimen versio, ja päivittää se tuoreimpaan. Ohjaimen version pääsee tarkistamaan ja päivittämään tietokoneen ohjauspaneelin kautta.

Jos päivitys ei auta, tai näytönohjaimen versio on jo valmiiksi ajan tasalla, kannattaa seurata, toistuuko virhe uudelleen. Jos sama toistuu jatkossa, on vika yleensä näytönohjaimessa itsessään. Juuri tällaiset viat voivat olla ensioireita siitä, että näytönohjain alkaa hajota.

Jos käytössä on kannettava tietokone, on näytönohjaimen vaihtaminen vaikeaa ja kallista. Usein helpoin ratkaisu on hankkia uusi tietokone. Muistathan kuitenkin varmuuskopioida vanhan koneen tiedot nopeasti, kun konetta pystyy vielä ainakin suhteellisen sujuvasti käyttämään.

Jos kyseessä on pöytäkone, on näytönohjaimen vaihtaminen verrattain helppoa. Hinta määräytyy käytännössä tarvittavien tehojen perusteella. Peruskäyttöön ei vaadita kovinkaan tehokasta näytönohjainta. Kun harkitaan näytönohjaimen vaihtoa, kannattaa kuitenkin ottaa huomioon käyttötottumusten lisäksi myös tietokoneen ikä ja suorituskyky. Tietokoneen mallista ja iästä riippuen voi uuden tietokoneen hankinta olla hyvä ratkaisu.

Mikäli vianrajaus ei onnistu, Omaguru suosittelee asiantuntijan puoleen kääntymistä.

 

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Ilkka Tossavainen.

Tutustu Elisan Omaguruun

Eikö laitteesi löydä wlan-verkkoa? Omaguru neuvoo.