Tietokonetta ostamassa – mac vai pc?

Kuinka valita uusi tietokone, eikä maksaa turhasta? Omaguru neuvoo pitämään koneostoksilla mielessä käyttötarkoituksen. Valinnassa kannattaa huomioida myös se, millaista konetta ja käyttöjärjestelmää on tottunut käyttämään. Kuinka halukas olet oppimaan uutta, vai pysytteletkö tutussa?

Windows – Tuttu ja turvallinen

Windows on ehkä se kaikkein tunnetuin ja tuetuin käyttöjärjestelmä. Windows soveltuu lähes kaikkeen, mitä käyttäjä voi keksiä, ja on osaavissa käsissä tehokas toiminta-alusta. Yleisyys näkyy ikävä kyllä myös virustarjonnan muodossa, ja tietoturvaohjelma onkin ehdoton. Windows on ainakin toistaiseksi paras valinta myös tietokoneella pelaavalle, ja nykyään kaikki Xbox Onelle julkaistavat pelit saa samalla myös Windowsille.

Hintaluokka vaihtelee runsaasti, ja hinta suhteutuu yleensä laitteen tehoihin ja kapasiteettiin. Valikoima on laaja, ja se sisältää niin pöytäkoneita, suurinäyttöisiä sylikoneita kuin kevyitä kannettavia. Korkeampi hinta ei aina tarkoita parempaa ja tehokkaampaa laitetta, ja tietokonetta valittaessa on järkevää kysyä asiantuntijaa kaveriksi.

Windowsin etuna on myös laaja sovellusvalikoima, ja kaikki tunnetuimmat sovellukset tai vähintäänkin ilmaiset korvaavat ohjelmat löytyvät. Monipuolisuus saattaa tosin ajoittain kostautua erinäisinä ongelmina käyttöjärjestelmän toiminnassa.

 

OS X – Laadun merkki

Applen OS X -ympäristö on suljetumpi, ja sen vuoksi siinä ei juuri ole yhteensopivuusongelmia. Tämän lisäksi Applen laitetuki on hyvä. Moni ammattilainen suosiikin MAC-laitteita työssään niiden luotettavuuden ja vakauden vuoksi. Apple markkinoikin tuotteitaan luovina työkaluina, eikä se ole pelkkää mielikuvaa. Kaikki tunnetuimmat sovellukset audiovisuaaliseen tuotantoon ovatkin saatavilla OS X:lle.

Myös viihteestä nauttiminen onnistuu OS X -laitteilla. Elokuvat pyörivät, ja pelaaminenkin onnistuu. Pelituki onkin parantunut vuosien saatossa merkittävästi.

OS X on suunniteltu tietoturvalliseksi, joten viruksia ja haittaohjelmia on verrattain vähän. Omaguru suosittelee OS X -laitteita sellaisille käyttäjille, jotka arvostavat helposti lähestyttävää käyttöjärjestelmää ja jotka ovat valmiita maksamaan laadusta. OS X -laitteiden miinuksia ovat korkea hinta, pelituki ja PC-laitteita suppeampi laitevalikoima.

 

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Sami Koivisto.

Tutustu Elisan Omaguruun

Tutustu Elisan tietokonevalikoimaan

Lue lisää Omaguru-asiantuntijoiden vastauksia

Millainen on turvallinen salasana? Lue tästä

Elisa Turvapaketti suojaa laitteesi verkon vaaroilta