Pätkiikö? Treenaa muistia sovelluksilla

Kiire, stressi ja uniongelmat saavat muistin helposti katkomaan. Muistia voi koettaa parantaa erilaisilla aivojumppasovelluksilla. Testasimme kuusi.

Teksti: Elina Jäntti

 peak

1. Minipelejä muistitreeneihin: Peak

Jos pitkästyt perinteisten muistipelien äärellä, aivotreenisovellus Peak on kaikkea muuta kuin tylsä. Se sisältää yli 30 helposti omaksuttavaa ja yksinkertaista minipeliä muun muassa muistin, keskittymiskyvyn ja kielen harjoitteluun. Muistipelit treenaavat paitsi muistin eri osa-alueita, myös logiikkaa ja reagointikykyä: esimerkiksi näkömuistia harjoittavassa pelissä painetaan muistiin kentällä sijaitsevat pommit ja yhdistetään sitten kentän pisteet mahdollisimman nopeasti välttäen pommeja.

Sovellukseen kirjautuessa määritetään ikä, sukupuoli ja koulutustaso, ja se vertaa pisteitä muihin samantasoisiin pelaajiin sekä omiin aiempiin suorituksiin. Suomenkieliselle pelaajalle englanninkielinen sovellus tarjoaa tuplasti aivojumppaa, kun muistamisen lisäksi täytyy tehdä käännöstyötä. Ilmaisversiossa pelejä rajoitettu määrä, maksullisessa versiossa (alkaen 2,92 €/kk) laajempi valikoima ja käyttäjälle päivittäin räätälöidyt treenit.

Android

iOS

 lumosity

2. Hauskaa ja koukuttavaa: Lumosity

Lumosity on tarkoitettu erilaisten kognitiivisten taitojen kehittämiseen, kuten työmuistin parantamiseen. Sitä harjoitellaan visuaalisten ja hauskojen pelien avulla. Muisti-osion peleissä on esimerkiksi toistettava perässä erilaisia pelilaudan kuvioita tai painettava mieleen merenpohjaan ilmaantuvia esineitä. Muistia ja nopeutta harjoittava treeni tuo puolestaan erehdyttävästi mieleen 1990-luvun Speden Spelit -ohjelmasta tutun pelin, jossa painellaan vuoronperään syttyviä väripainikkeita. Sovellukseen kirjautuessa voi valita taidot, joita erityisesti haluaa harjoitella. Sovellus räätälöi käyttäjän tietojen perusteella päivittäisen “ohjelman”. Pelit koukuttavat nopeasti, sillä tahdin kiihtyessä tulee tehtyä helposti typeriä virheitä, joita on päästävä korjaamaan.

Muistutusten avulla treenistä voi tehdä säännöllisen ja kannustava palaute (“Onneksi olkoon! Sait enemmän pisteitä kuin 9 % ikäisistäsi”) tsemppaa jatkamaan – tosin ilmaisversiossa pelejä on rajoitettu määrä per päivä. Maksullinen versio alkaen 4 € kuukaudessa.

Android

iOS

 eidetic

3. Harjoittelua tositilanteisiin: Eidetic

Monien muistisovellusten harjoitteilla ei tunnu olevan mitään tekemistä todellisen elämän kanssa, mutta Eidetic auttaa muistamaan oikeita faktoja. Sovellukseen kirjataan itse asiat, jotka haluaa oppia muistamaan: esimerkiksi puhelinnumeroita, vieraskielisiä sanoja, numerosarjoja tai listoja. Samalla voi valita tahdin, jolla sovellus muistuttaa käyttäjää testaamaan kyseistä faktaa, esimerkiksi päivän ajan tai kahden viikon ajan.

Mitä pidempään harjoitusta toistaa, sitä paremmin sovellus lupaa sen painuvan pitkäkestoiseen muistiin. Oivallinen esimerkiksi kielen sanaston omatoimiseen kuulusteluun tai vaikka historiallisten vuosilukujen opetteluun. Ilmainen.

Android

iOS

 brainhq

4. Muistikurssi tiedonhaluisille: BrainHQ

BrainHQ-sovellus sopii niille, joihin eivät vetoa hauskat pikku pelit vaan tiede ja keskittymistä vaativa harjoittelu.

Sovellus on vähemmän pelillinen ja sisältää enemmän luettavaa kuin monet muut muistisovellukset. Harjoitusten taustaksi tarjoillaan perusteltua tietoa. Esimerkiksi “paremman muistin perusteet” -kurssin aluksi kerrotaan, että vahva näkömuisti on yksi tärkeimmistä hyvän muistin osa-alueista. Se auttaa tavallisissa arkipulmissa, kuten mihin laitoin avaimeni tai tunnenko tuon henkilön.

Yksittäisten harjoitusten ohella voi valita 19 minuuttia kestävän “muistikurssin”, jossa treenataan kasvomuistia ja visuaalista työmuistia: Face Facts -osiossa esitellään ihmisten kasvokuvia ja tietoja heistä, jotka on muistettava. Visuaalista työmuistia treenataan harjoituksella, jossa on nopeasti omaksuttava kuvien yksityiskohdat. Ilmaisversiossa yksittäisiä harjoituksia ja kursseja, maksullisessa versiossa (alk. 7,92 €/kk) personoitu harjoitusohjelma.

iOS

 aivoterveys

5. Aivoterveyden edistämiseen ja muistin huoltoon: Aivoterveydeksi!

Suomalaisen Muistiliiton kehittämä Aivoterveydeksi!-sovellus on joukon simppelein, mutta suomenkielisenä se sopii mainiosti erityisesti hieman iäkkäämmille tai muistisairauksien ehkäisyä pohtiville käyttäjille. Varsinaisia pelejä on vain kolme: väripeli, muistipeli ja sudoku. Oivaltavinta sovelluksessa ovat kuitenkin “aivopisteet”, joita voi keräillä arkisilla teoilla. Kun tutustuu Aivoterveys-osion muistin toiminnasta ja huoltamisesta kertoviin teksteihin ja toteuttaa muistiterveyttä tukevia tekoja arkielämässään, sovellus kirjaa käyttäjälle kalenteriin pisteitä. Kalenterista voi seurata, minkä verran muistiterveyttään on päivittäin ja viikoittain huoltanut. Info-osiossa myös käytännön neuvoja ja linkkejä asiantuntija-apuun.

Ilmainen

iOS

 fitbrains

6. Videopelimäisiä muistihaasteita: Fit Brains Trainer

Fit Brains Trainer -aivojumppasovelluksessa voi keskittyä nimenomaan muistin kohentamiseen, kun sovellukseen kirjautuessa valitsee kehityskohteeksi muistin ja kiinnostuksen kohteeksi kuvailun “haluan kehittää lyhyt- ja pitkäkestoista muistia”. Pelit ovat aavistuksen haastavampia kuin Lumosityn ja Peakin vastaavat: esimerkiksi pelissä, jossa on muistettava puuttuva palanen, täytyy muistaa myös numeroita ja kirjaimia. Osa peleistä testaa muistin ohella myös avaruudellista hahmotuskykyä. Sovelluksen grafiikka on videopelimäistä ja tulokset esitetään käyrinä ja prosentteina, mikä tekee siitä hieman tieteellisen oloisen. Asetuksista löytyy taustatietoa ja linkkejä taustalla olevaan aivotutkimukseen.

Ilmaisversio toimii viisi päivää, maksullinen versio alkaen 1,99 € viikossa, jolla saa muun muassa räätälöidyn treeniaikataulun. Lapsille löytyy Fit Brains for Kids -versio.

Android

iOS