Uppoudu podcastien koukuttavaan äänimaailmaan. Kolme podari-fania kertoo, mitä kannattaa seurata, jos halua tuoreita ajatuksia ja hyvää viihdettä.
Teksti: Katarina Malmberg
Podcastit eli podarit ovat äänitallenteita, joita voi tilata suoraan älypuhelimeen tai kuunnella verkkosivujen kautta silloin, kun itselle sopii. Podcastit ovat usein kuin puhuttuja blogeja tai keskusteluja, mutta joissakin niistä kerrotaan myös tarinoita.
Podcast-buumi maailmalla alkoi 2014 julkaistun amerikkalaisen Serial-sarjan myötä. Myös Suomessa niiden suosio on kasvamassa kovaa vauhtia. Kolme podcasteihin hurahtanutta kertoo suosituksensa. He ovat kaikki myös itse tehneet podcasteja.

Reetta Räty (toimittaja, yrittäjä)
”Podarit ovat aika intiimejä, tulevat lähelle. On miellyttävää kuunnella tunnin tai pari jonkun jutustelua ja ajattelua. On nastaa, kun ei tarvitsekaan nähdä, miltä joku näyttää. On vaan ne sen ajatukset ja ääni ja kaikki sen sävyt.”
Reetta Räty tekee Kulmia-nimistä podcast-sarjaa Renaz Ebrahimin kanssa. Sarjassa keskustellaan siitä, miltä liikkuminen tuntuu pään sisällä.
Reetan suositukset
1. Herättää ajatuksia:
”Modern Love käsittelee ihmissuhdeasioita tyylillä. Näitä meidän keskiluokkaisten olemassaolon kriisejä, jotka eivät liity hengissä selviämiseen. Parisuhteita, seksiä, seksuaalisuutta. Siitä tulee hyvin intiimi olo, kun kolumnin kirjoittaja ja editori keskustelevat, miltä aihe tuntuu ja minkälaista palautetta jutusta on tullut. ”
2. Sivistää laaja-alaisesti:
Perttu Häkkisen radio-ohjelmat, joita voi kuunnella podcastina jälkeenpäin
”Näissä toimittaja on persoonallinen, sivistynyt ja outo. Kun hän avaa suunsa, se on jo radio-ohjelma. Näitä kuunnellessa oppii tosi paljon, sillä en tiedä aiheista ennestään juuri mitään. Kuten Helvetin eri tasot. Sen kohdalla jäin miettimään, että ajatteleeko Helvettiin uskova pääsevänsä sieltä pois. ”
3. Kertoo musiikista kiinnostavasti:
”Musiikki on ylivoimaisesti vakavin harrastukseni. Siitä ei oikein pysty puhumaan eikä kirjoittamaan. Ohjelma, jossa biisin tekijä kertoo, miten tietty biisi syntyi, toimii. Kuunnellaan yhtä biisiä ja puhutaan siitä. Mistään muusta ei kappaleen tekijällä ole niin kiinnostavaa sanottavaa. Tämä muoto sopii podariin kaikkein parhaiten.”

Juha Vuorinen (kirjailija, radiojuontaja)
”Kirjailijana on kamala tunnustaa, että podcastit ovat syöneet minulta kirjoihin aiemmin kuluttamaani aikaa. Kuuntelen niitä koiralenkillä, ja lisäksi ne ovat nykyään minulle myös iltasatuja.”
Juha Vuorinen tekee kolmea omaa podcastia. Tuomas Kyrön kanssa hän tekee Suplan alkuperäissarjaa Kaunokirjallisuuden karvakuonot. Radiossakin esitettävä Vuorissaarna puolestaan on reilun kolmen minuutin äänikolumni maailman melskeistä, ja hieman pidempi Annos Andalusiasta -pätkä kertoo Juhan elämästä Välimerellä.
Juhan top 3
1. Pitää ajan tasalla:
”Maailmanpolitiikan arkipäivää käy toisinaan läpi päivän puheenaiheita, joskus vaikkapa Tšernobylin onnettomuutta. Se ja Ylen tuottama Politiikkaradio tyydyttävät minussa jo lapsesta asti hehkuneen himon setviä, miten ihmiskuntaa johdetaan – välillä kunnolla harhaan ja toisinaan kehityksen tielle.”
2. Hauskuttaa urheiluaiheilla:
”Suplan oma sarja Mestarit, jossa Aleksi Valavuori ja Juha Perälä haastattelevat laidasta laitaan urheilijoita, valmentajia ja urheiluvaikuttajia. Oman pikantin lisänsä ohjelmaan tuo tekijöiden keskinäinen huumori, jota harvemmin kuulee urheiluohjelmissa. ”
3. Opettaa espanjaa:
”Olen asunut Andalusiassa, jossa espanjan taidosta on hyötyä. Opiskelen kieliä muutaman eri podcast-sarjan kautta. Paikasta toiseen liikkuessa tai koiralenkillä se on kätevää.”
Lotta Backlund (stand-up -koomikko, kehitysjohtaja / Warner Bros)
“Rupesin kuuntelemaan podcasteja, kun aloitin juoksemisen. Lenkillä voi tehokkaasti kuunnella esimerkiksi tietokirjoista tehtyjä podcast-tiivistelmiä.”
Lotta Backlund on tehnyt The Non-Times -podcastia, jossa käytiin läpi englanniksi viikon viihdeuutiset jonkun suomalaisen vieraan kanssa. Suomessa asuville ulkomaalaisille ei useinkaan kerrota, ketkä ovat Viidakon Tähtöset tai mikä on tämän viikon sketsihahmohokema.
Lotan top 3
1. Koukuttaa intohimollaan:
“ En tykkää Radio Rockin musasta, joten kuuntelen ohjelman mieluummin ilman musaa podcastina. Tätä kuunnellessa toivoo, että joku mies rakastaisi sua yhtä paljon kuin Tuomas Nyholm ja Vesa Rantanen rakastavat lätkää. Vaikkei itse tykkäisi lätkästä, tämä on fantastista ja miellyttävää viihdettä. Juontajat sanovat vahvasti mielipiteensä vaikkapa SM-liigan johtamisesta. Siitä tulee varmasti sanomista.”
2. Imaisee mukaansa tarinoilla:
“Tähän jää ekan jakson jälkeen koukkuun. Siksi sitä kai onkin ladattu jo yli 100 miljoonaa kertaa. Tämä dekkari tosielämästä on todella hienoa tarinankerrontaa. Se tuntuu reaaliaikaiselta, vaikka käsiteltävät asiat ovat tapahtuneet vajaa 15 vuotta sitten.”
3. Perehdyttää maailmanpolitiikkaan:
”Tätä kuuntelen perjantaiaamuisin työmatkalla. Kolme nimekästä politiikan toimittajaa keskustelee tosi selkeästi. Nyt tietysti tulee uutta Donald Trumpia joka viikko, mutta on siellä käsitelty myös Euroopan pakolaiskriisiä ja Brexitiä. Erittäin fiksuja mielipiteitä, jotka perustellaan hyvin.”