Tuunaa lapsen puhelin turvalliseksi

Näin teet lapsen puhelimen käytöstä turvallista.

Teksti: Elina Jäntti

1. Estä puhelut ja viestit maksullisiin palveluihin

Kun avaat alaikäiselle lapselle puhelinliittymän, varmista operaattorilta, voiko liittymässä estää maksulliset puhelut ja tekstiviestit. Operaattorit tarjoavat erilaisia palveluita, joilla voi estää esimerkiksi maksullisiin palvelunumeroihin soittamisen tai maksulliset tekstiviestipalvelut. Myös puhelinlaskuun on mahdollista saada raja, jota lasku ei voi ylittää. Jos et ole ottanut estopalvelua liittymää avattaessa, sen voi useimmiten ottaa myös jälkikäteen. Jos lapsen tarvitsee soittaa esimerkiksi itse taksi, kaikkia palvelunumeroiden estoja ei voi ottaa.

Joissakin sovelluskaupoissa tai nettipalveluissa on mahdollista puhelinlaskulle ostaminen. Lapset saattavat esimerkiksi ladata maksullisia pelejä niin, että hinta veloitetaan laskun yhteydessä. Jos vanhempi ei halua itselleen ylimääräisiä kuluja, kannattaa varmistaa operaattorilta, voiko liittymässä estää  estää digitaaliostot kännykkälaskulle.

Näin asetat estopalvelun puhelimeen Elisan liittymissä

 2. Vaihda PIN-koodi ja ota näytön lukitus käyttöön

Vaihtakaa lapsen kanssa yhdessä puhelinliittymän sim-kortin pin-koodi, joka on yleensä alkuperäisenä muodossa 0000 tai 1234. Koodin on hyvä olla sellainen, jonka lapsi muistaa. Myös vanhemman kannattaa kirjata tämä itselleen ylös.

Puhelimen näytön lukitus on myös hyvä ottaa käyttöön, jotta ulkopuoliset eivät pääse lapsen puhelimeen käsiksi. Jos pieni lapsi ei osaa kirjoittaa numeroita, osaan puhelimista voi tehdä sormenjälkitunnistautumisen. Näytön lukitus antaa lapselle myös yksityisyyden suojaa.

 3. Laita puhelimen paikannus päälle

Mitä kalliimpi puhelin lapsella on, sitä enemmän harmittaa, jos se katoaa. Kun puhelimessa on paikannus- tai sijaintipalvelu päällä, puhelimen sijainnin voi yleensä jäljittää käyttöjärjestelmän oman paikannuspalvelun avulla. Esimerkiksi Googlen Androidia käyttävä puhelin löytyy, kun kirjautuu omalle Google-tilille Gmail-tunnuksilla, kohdasta “Oma tili” -> “Laitetoiminta ja ilmoitukset”. Applen laitteissa paikannus on liitetty iCloud-tiliin. Kun puhelimen ottaa käyttöön, se yleensä kysyy, sallitaanko paikannus. Jälkikäteen sijainnin voi laittaa päälle puhelimen asetuksista.

Paikannuksen voi tehdä myös antamalla luvan tulla löydetyksi Applen Etsi ystäväni -sovellukselle. Sillä paikantaminen ei vaadi samaa itunes-tiliä.
Etsi puhelimeni -toiminnon käyttö on myös paras tapa suojautua varkauksilta. Jos toiminto on päällä, puhelinta ei pysty tyhjentämään tai ottamaan käyttöön ilman oikean omistajan kirjautumista.

Operaattorit tarjoavat myös laajennettuja paikannuspalveluita, joilla vanhempi voi nähdä, missä lapsi puhelimineen sijaitsee. Vanhempi saa seurata oman alaikäisen lapsen sijaintia, mutta lapsen on hyvä olla asiasta tietoinen.

 4. Huolehdi tietoturva ja estot kuntoon

Jos et halua, että lapsen puhelimeen tulee viruksia tamuita haittaohjelmia, älypuhelimeen kannattaa hankkia operaattorilta tietoturvapalvelu. Lapset saattavat joskus latailla puhelimeen pelejä virallisten sovelluskauppojen ulkopuolelta, jolloin virusten riski on suurempi. Myös asiatonta nettisisältöä voi rajata pois operaattorien palveluilla, jotka estävät muun muassa väkivalta- tai pornosivustoille pääsyn.

Lapsen nettivideoiden katselua voi rajoittaa myös valitsemalla liittymän, jossa datan siirtonopeus on hitaampi eikä videoiden videoiden katselu ei onnistu yhtä hyvin kuin nopeammalla datasiirrolla.. Tutustukaa lapsen kanssa myös puhelimen asetuksiin. Sovelluksilta voi esimerkiksi ottaa pois paikannusluvan, jos se ei ole niiden käytölle välttämätöntä.

 5. Merkitse tärkeät numerot ICE-tunnisteella

Kun lapsi tallentaa puhelinnumeroita puhelimen osoitekirjaan, merkatkaa vanhemmat tai muut aikuiset lähiomaiset ICE-tunnisteella. ICE (in case on emergengy) -tunniste on tarkoitettu lähinnä hätätapausten varalta viranomaisille, mutta voi olla tarpeen myös, jos lapsi eksyy tai hävittää puhelimensa. Joissakin puhelinmalleissa ICE-henkilöt voi merkata erikseen, jolloin tärkeät numerot näkyvät puhelimen näytöllä vaikka se olisi lukittu.

Halutessaan puhelimen takakanteen voi myös kiinnittää yhteystiedot, joihin ottaa yhteyttä, jos lapsen puhelin häviää.

Vinkit antoi Elisan kehiityspäällikkö Mikko Pukkila.

Tutustu Elisa Turvapakettiin, joka sisältää niin tietoturvan, paikannuksen kuin mahdollisuuden rajoittaa kännykän käyttöä tai lapsille sopimattomilla sivustoilla käyntejä.