TV-signaaliin tulossa muutoksia, kuinka toimin?

Digita suorittaa TV-signaaliin vaikuttavia muutoksia toukokuussa. Miksi tällaisia tehdään, ja kuinka toimia, jotta kanavat näkyvät jatkossakin? Omaguru kertoo.

Televisiopalveluita tarjoava Digita tekee ajoittain erilaisia muutoksia verkossaan. Joskus kanavia tulee lisää, toisinaan niitä poistetaan. Tätä mukaa saattaa olla tarpeen järjestellä kanavapaikkoja uudelleen, jotta kanavien järjestys säilyy järkevänä. Lisäksi muutoksia saatetaan tehdä teknisistä syistä, kuten esimerkiksi 17. toukokuuta tapahtuvan antenniverkon maksukanavien tekniikkamuutoksen tapauksessa. Teknisistä syistä tehtävät muutokset saattavat joskus vaatia jopa laitteiston päivittämistä tuoreempaan tekniikkaan, mutta usein laitteita ei tarvitse uusia, vaan kanavat saa näkymään jatkossakin samoilla laitteilla.

Kanavapaikkamuutokset

Jos muutokset koskevat vain kanavajärjestystä ja -paikkoja, tilanteesta selviää käytännössä aina ilman laitteen vaihtamista. Tällaisissa tapauksissa digiboksilla tai televisiolla joutuu yleensä tekemään kanavahaun uudelleen. Jos kanavahaun tekeminen ei ratkaise ongelmaa, voi kokeilla myös digiboksin tehdasasetusten palautusta.

Lähetysjärjestelmän muutokset

Jos lähetyksiin käytettävä järjestelmä muuttuu esimerkiksi antenniverkosta kaapeliverkkoon tai toisin päin, tilanne vaatii jälleen myös uuden kanavahaun tekemisen. Myös tällöin saatetaan usein tarvita myös tehdasasetusten palautusta. Tekniikan muuttuessa myös laitteiston uusiminen voi tulla ajankohtaiseksi, jos muutos tapahtuu esimerkiksi antenniverkosta kaapeliverkkoon ja laitteesta löytyy vain antenniverkon viritin.

Lähetystekniikkamuutokset

Teknisiä muutoksia voi tapahtua myös tietyn tekniikan sisällä, kuten 17.5. tehtävässä muutoksessa. Lähetykset tulevat jatkossa antenniverkosta kuten ennenkin, mutta osa lähetyksistä, kuten maksukanavat, vaativat uutta tekniikkaa tukevan laitteiston. Mikäli laitteistosta ei ennestään tue uutta tekniikkaa, saattaa uuden laitteen hankinta tulla tässäkin tapauksessa ajankohtaiseksi. Tällöin tulee hankkia joko uutta tekniikkaa tukeva televisio tai digiboksi, tai vaihtoehtoisesti palvelu, jolla kanavat näkee esimerkiksi nettiyhteyden kautta.

Laitteen uudelleenviritys

Koska erilaisia laitteita on markkinoilla runsaasti, on tarkkaa ohjetta toimenpiteisiin hankala toteuttaa. Yleisellä tasolla kannattaa kuitenkin noudattaa seuraavaa ohjetta.

1. Tee laitteelle tehdasasetusten palautus vanhojen tietojen poistamiseksi. Ohje löytyy laitteesi käyttöohjeesta. HUOM! Joskus laitteet pyytävät tässä yhteydessä tunnuslukua. Oletuskoodi on yleensä jokin seuraavista: 0000, 1111 tai 1234.

2. Tehdasasetusten palautuksen jälkeen suoritetaan kanavahaku. Joskus laite tarjoaa kanavahakua automaattisesti, joskus se täytyy itse käynnistää manuaalisesti laitteen valikon kautta. Kanavahaku löytyy useimmiten joko suoraan laitteen päävalikosta tai esimerkiksi Asennus-otsikon alta.

Jos tarvitset tarkempaa opastusta muutosten toteuttamiseen, suosittelemme ottamaan yhteyttä asiantuntijaan.

 

Uutta laitetta hankkimassa? Lue yhdeksän vinkkiä television ostajalle. 

Tutustu Elisan Omaguruun

Lue lisää Omaguru-asiantuntijoiden vastauksia