5 työkalua perhearjen organisointiin

Harrastukset, kaverisynttärit, kokeisiin lukemiset ja ruokalistojen laatimiset. Lapsiperheen elämä on yhtä aikataulutusta, mutta sopivilla kalenterisovelluksilla saat arjen rullaamaan ja vähennät stressiä.

Teksti: Elina Jäntti

 

1. Helpota ruokaruljanssia

Mitä tänään syötäisiin ja kuka käy kaupassa? Monille perheille tuttu ongelma helpottuu, kun viikon kauppalista on sähköisesti nähtävissä ja ateriasuunnitelmat listattu kalenteriin. Aterioiden viikkosuunnittelu auttaa myös hahmottamaan, syödäänkö viikon aikana tasapainoisesti ja terveellisesti.

Perhekalenteri auttaa perheen ateria- ja kauppareissusuunnittelua, mutta siihen voi kerätä muutakin perheen aikatauluihin liittyvää. Jokaisen tehtävälistat voi merkitä omalla värillään ja kalenteriin kirjata vaikka ostoslistojen yhteyteen kaupassakäyntivuorot. Kalenteri hälyttää menoista, ja tarvittaessa siihen voi linkittää osoitekartan.

Perheenjäsenet voivat ladata sovelluksen omille puhelimille ja kirjautua siihen samalla salasanalla, jolloin jokaisen tekemät merkinnät näkyvät kaikille.

Cozi Family Organizer Androidille

Cozi Family Organizer Applelle

 

2. Aikatauluta perheen projektit

Projektityökalu sopii tehtäviin, jotka etenevät vaiheittain ja vaativat pidemmän ajan. Se auttaa hyvin esimerkiksi lasten kokeisiin, esityksiin ja kisoihin valmistautumisessa tai vaikka kodin remonttien suunnittelussa.

Trello helpottaa pitämään tehtävät ja aikataulut kurissa. Hommat voi jakaa Trello-tauluissa projektin mukaan esimerkiksi tehtäviin, työn alla oleviin ja valmiisiin töihin. Taulujen kortteihin voi linkittää lisätietoja ja kuvia sekä merkitä määräpäivät. Tehtäviä voi antaa tarpeen mukaan muillekin, jos kyse on ryhmätyöstä. Lapsia voi motivoida merkitsemällä tauluihin kunnialla hoidetun projektin päätteeksi tulevan palkinnon.

Samankaltainen sovellus Asana on käyttöliittymältään hieman yksinkertaisempi ja ulkoasultaan värikkäämpi, mutta maksullinen. Työkaluja voi käyttää sekä tietokoneella että mobiililaitteissa.

Trello Androidille

Trello Applelle

 

Asana Androidille

Asana Applelle

 

3. Anna kalenterin nalkuttaa kotitöistä

Kukaan ei halua olla se, joka aina nalkuttaa kotitöistä muille. Kun kotitöiden jaosta sovitaan ja ne kirjataan ylös, tehtävistä ei tarvitse vääntää.

Remember the Milk -sovelluksessa voi osoittaa tehtäviä toisille käyttäjille. Vanhempi voi kirjata sovellukseen tehtävän ja ajan, jolloin tehtävä on hoidettava, ja lapsi näkee tehtävät omassa “saapuneet-kansiossaan”. Käyttäjä saa annetusta tehtävästä myös puhelimeensa muistutuksen. Kun homma on hoidettu, sen voi pyyhkiä yli. Hoidettavat asiat voi myös asettaa tärkeysjärjestykseen ja yksittäisen tehtävän voi jakaa pienempiin osiin.

Kotitöiden organisointi opettaa myös lapselle ajanhallintaa. Pienimmille lapsille on selkeämpää, kun kotityöt on organisoitu visuaalisin keinoin, ja lapsi nauttii suoritettu-merkintöjen kertymisestä. Siksi harjoittelun voi aloittaa vaikka perinteisellä seinään teipattavalla kalenterilla, johon kerätään tarroja. Kotitöiden määrää tai vaikeusastetta voi lisätä, kun ikää karttuu. Yhteistä aikaa ja hermoja säästyy, kun kaikki osallistuvat.

Remember the Milk Androidille

Remember the Milk Applelle

 

4. Pane tehtävät tärkeysjärjestykseen

Lapsiperheessä arkipäivät ovat monesti yhtä hulabaloota, jolloin kotitöitä ja hoidettavia asioita kasaantuu viikonloppuun, eikä yhteistä vapaa-aikaa jää. Pienet hommat kannattaisi siksi hoitaa heti pois alta.

Jos haluaa saada enemmän aikaiseksi, oppia priorisoimaan ja kannustaa siihen myös perheenjäseniä, Any.do-sovellus auttaa. Helposti omaksuttavalla sovelluksella voi tehdä aikataulutettua tehtävien listaa tärkeysjärjestyksessä. Sovellukseen voi myös äänittää ohjeita. Tehdyt tehtävät voi yliviivata sormella, mistä nauttivat niin lapset kuin vanhemmat.

Any.do Androidille

Any.do Applelle

 

5. Jaa perheen aikataulut yhteiseen kalenteriin ja vähennä stressiä

Kun perheenjäsenten kaikki menot on kirjattu yhteiseen sähköiseen kalenteriin, ei yllätyksiä, unohduksia ja päällekkäisyyksiä tule niin helposti. Yhteinen kalenteri kertoo kaikille, mitä menoja ja tapaamisia kullakin on edessä. Reaaliajassa päivittyvän kalenterin ansiosta ei tarvitse jatkuvasti muistuttaa ja muistaa asioita, mikä vähentää stressiä.

Google-kalenteri sopii hyvin perheiden työvälineeksi. Kalenteri on vaivaton jakaa kaikille perheenjäsenille ja se helpottaa esimerkiksi eroperheen tiedonkulkua, kun kaikki tarpeellinen on molemmissa kodeissa tiedossa, eikä tarvitse koko ajan viestitellä.

Kalenteriin voi aikatauluttaa jokaisen lapsen harrastukset, lääkärikäynnit ja kaverisynttärit sekä vanhempien menot ja sovitut lomat. Myös toistuvat tapahtumat saa kalenteriin helposti.

Hyvin suunnitellulla värikoodauksella näkee nopeasti, kenen tai minkätyyppisistä menoista on kyse. Isommilla lapsilla voi olla myös omat kalenterinsa, jotka näkyvät muille perheenjäsenille. Näin lapset oppivat samalla itsenäiseen ajanhallintaan. Perheenjäseniä voi myös kutsua kalenterilla yhteisiin menoihin ja saada muistutuksen kalenterista, mutta se vaatii, että kaikilla on sähköpostit.

Kalenterista näkee hyvin, jos menoja alkaa olla liikaa. Siksi kalenterien täyttämisen ohella on tärkeä myös pohtia, täytyykö ihan joka paikkaan revetä.

Kalenteri toimii niin tietokoneella kuin mobiililaitteillakin.

Google-kalenteri Androidille

Google-kalenteri Applelle

 

Juttua varten on haastateltu ammattijärjestäjää ja ratkaisukeskeistä neuropsykiatrista valmentajaa Eveliina Lindelliä GoLightlysta.