Sukulaiset kaukana, ikävä ystävää? Videopuhelu auttaa, jos tapaaminen ei ole mahdollista. Aira, 81, testasi, miltä videopuhelun soittaminen tuntuu.
Teksti: Pauli Reinikainen
Riittääkö äänen kuuleminen, vai haluaisitko myös nähdä ihmisen, jonka kanssa puhut? Moni on jo ottanut videopuhelut osaksi normaalia yhteydenpitoa, mutta osa ihmisistä on vasta tutustumassa asiaan.
Katso, kuinka 81-vuotiaan Aira Laakkosen ensimmäinen videopuhelu sujui:
Miten videopuhelu soitetaan?
Videopuheluiden soittamiseen on olemassa useita palveluita, jotka toimivat älypuhelimessa, tabletissa ja tietokoneessa. Tällaisia ovat esimerkiksi WhatsApp, Facebook Messenger ja Skype.
Ensin on valittava, mitä palveluista haluaa ryhtyä käyttämään. Valitessa kannattaa miettiä, mitä palvelua omat tuttavat todennäköisesti käyttävät. Esimerkiksi Facebook Messenger tai Whatsapp ovat usein hyviä vaihtoehtoja, sillä niillä on paljon käyttäjiä. Kun on valinnut palvelun, sinne täytyy yleensä luoda tunnukset. Videopuhelusovellukset pyytävät lupaa käyttää älypuhelimen mikrofonia ja kameraa, ja tämä lupa täytyy niille antaa, jotta puhelut onnistuvat.
Valitse näistä palveluista:
Google Duo
Käyttöjärjestelmät: iOS, Android
Hinta: Maksuton
Google Duo on melko tuore videopuhelusovellus, joka on noussut nopeasti suosioon käyttäjien keskuudessa. Erittäin helppokäyttöinen sovellus vaatii vain puhelinnumeron. Google Duossa on kätevä ominaisuus, jonka ansiosta käyttäjä voi nähdä soittajasta reaaliaikaisen videokuvan ennen puheluun vastaamista.
Skype
Käyttöjärjestelmät: iOS, Android, Windows, Mac
Hinta: Maksuton
Skype on videopuheluiden pioneeri. Skypen käyttöä puoltaakin muun muassa se, että se on kerännyt vuosien saatossa laajan käyttäjäkunnan. Skype-tili luodaan antamalla palvelulle oma puhelinnumero ja valitsemalla haluttu salasana. Skype-tilin luomisen jälkeen käyttäjä voi soittaa maksuttomia ääni- tai videopuheluita. Skypen avulla on mahdollista soittaa myös ryhmäpuheluita, lähettää tekstimuotoisia pikaviestejä ja jakaa kuvaa laitteensa näytöstä. Skypellä voi soittaa myös mobiili- ja lankanumeroihin, mutta tällöin soittaminen ei ole maksutonta.
Käyttöjärjestelmät: iOS, Android, Windows, Mac
Hinta: Maksuton
WhatsApp tunnetaan ennen kaikkea pikaviestipalveluna, mutta sen avulla voi soittaa myös videopuheluita. Myös WhatsAppin käyttöä videopuheluihin puoltaa sovelluksen suosio. WhatsAppin käyttö älypuhelimella edellyttää, että käyttäjällä on mobiililiittymä, mutta sovelluksesta voi ladata myös työpöytäversion. WhatsAppin videopuhelutoiminto on käytössä kaikilla niillä, joilla on vähintään Android-käyttöjärjestelmäversio 4.1 tai iOS-versio 8.0.
Facebook Messenger
Käyttöjärjestelmät: iOS, Android, Windows, Mac
Hinta: Maksuton
Facebookin videopuhelutoiminto on käytettävissä, kun käyttäjä on luonut itselleen Facebook-tilin tietokoneella. Jos videopuhelu soitetaan älypuhelimella, käyttäjällä on oltava myös Facebook Messenger -pikaviestisovellus, jonka voi ladata sovelluskaupasta.
Videopuhelun käynnistäminen Facebook Messengerissä on helppoa, vain videokameran kuvakkeen painallus keskusteluikkunassa riittää. Vastaanottajan on oltava soittajan Facebook-kaveri. Videopuhelu toimii älypuhelimen lisäksi myös tietokoneella.
Facetime
Käyttöjärjestelmä: iOS
Hinta: Maksuton
FaceTime on Applen oma videopuhelusovellus, joka on tarkoitettu iOS-käyttöjärjestelmää tukeville laitteille. Palvelun saa käyttöönsä avaamalla iPhonesta tai iPadista FaceTime -sovelluksen ja kirjautumalla sisään Apple ID -tunnuksella. IPhone-käytössä palvelu rekisteröi automaattisesti käyttäjän puhelinnumeron. Puhelun soittamiseen tarvitaan vastaanottajan numero tai sähköpostiosoite. FaceTime -videopuheluun voi siirtyä iPhonella tavallisen puhelun aikana painamalla näytöltä FaceTime -kuvaketta.
Huom! Vaikka videopuheluista ei yleensä makseta erillistä maksua, käyttäjän kannattaa huomioida että puhelu siirtyy datana, josta maksetaan nettiliittymän laskussa. Kustannukset pysyvät helpoiten kurissa liittymällä, jossa ei ole datakattoa.
Lue myös:
Mikä älypuhelin sopii iäkkäälle?
Katso lisää vinkkejä älypuhelimen käyttöön.