Tulevaisuuden robotti viikkaa pyykitkin

Ensimmäiset kotiin tarkoitetut palvelurobotit ovat pian täällä. Ne eivät osaa kokata, mutta pyykin viikkaaminen onnistuu. Valitsimme 5 kiinnostavinta robottia tammikuun alussa järjestetyiltä CES-kodinelektroniikkamessuilta.

Teksti: Pauli Reinikainen Kuvat: valmistajat

Kuvassa MoRo robotti auttaa kotiöissä

MoRo kantaa pesukoneen kynnyksen yli

Kiinalainen MoRo on ensimmäisiä robotteja, joista on todellista hyötyä kotioloissa esimerkiksi raskaiden esineiden kantamisessa. MoRo osaa tarttua esineisiin ja kantaa niitä haluttuun paikkaan. Mikä parasta, robotissa on riittävästi voimaa kantaa suhteellisen painavia tavaroita kuten kodinkoneita. Vaikka MoRo on tarkoitettu nimenomaan arkipäiväisen elämän helpottamiseen, sen hinta rajoittaa kotikäyttöä. Noin 30 000 euron hintainen robotti tullaankin näkemään ainakin alkuvaiheessa koulutuskäytössä ja julkisissa tiloissa. MoRo operoi yhdellä latauksella noin kahdeksan tuntia.

Tässä vaiheessa robottia käytetään lähinnä tutkimustarkoituksiin, mutta jos kahisevaa riittää, sen voi hankkia omaksi.

Buddy -robotti valvoo kodin turvallisuutta

Buddy varoittaa tulipalosta

Sympaattisen näköinen Buddy on ranskalaisvalmisteinen robotti, joka odottelee vielä pääsyä markkinoille. Noin 55 sentin korkuiseen robottiin on integroitu tabletti, joka toimii ohjausalustana ja Buddyn kasvoina. Kasvojen onnistuneen animoinnin ansiosta Buddy onnistuu näyttämään varsin inhimilliseltä.

Robotti osaa puhua ja tunnistaa käyttäjänsä kasvot, minkä lisäksi se aistii jatkuvasti ympäristöään ja toimii kodin valvontakamerana. Buddy lisää kodin turvallisuutta, sillä se tunnistaa savun ja tulen ja varoittaa niistä tarvittaessa. Valmistajan mukaan Buddy on tarkoitus tuoda Euroopan markkinoille tämän vuoden aikana varsin houkuttelevaan alle 800 euron hintaan.

SmartGurlz on erityisesti tytöille suunnattu lelurobotti

SmartGurlz on söpö lelurobotti

Tanskalainen SmartGurlz on tytöille suunniteltu lelurobotti, joka opettaa lapsia ohjelmoinnin saloihin. Pikkuruisella tasapainolaudalla huristelevat nuket muistuttavat barbeja ja tottelevat tabletin näytöltä annettuja käskyjä. SmartGurlzin mobiilisovellus on samaan aikaan tarinamuotoinen peli, jossa lapsi suorittaa erilaisia tehtäviä. Ohjelmoinnin alkeet tuodaan peliin lähes huomaamatta ja suoritukset palkitaan samaan tapaan kuin Pokemon Gossa. Lelurobotin voi hankkia Suomeen esimerkiksi Amazonin Britannian verkkokaupasta.

Laundroid auttaa pitämään kodin järjestyksessä

Tämä robotti viikkaa pyykkisi

Japanissa on kehitetty Laundroid-robotti, joka tuo kaivattua helpotusta lapsiperheen pyykkirumbaan. Kyseessä on maailman ensimmäinen robotti, joka viikkaa pyykit automaattisesti ilman ihmisen apua. Tekoälyn ja monimutkaisen kuva-analyysitekniikan avulla on saatu aikaan laite, joka paitsi pesee pyykit, myös kuivaa ne viikkaa siistiin pinoon kangastyypin mukaan. Valmistajan mukaan automaattiseen viikkausoperaatioon kuluu noin 10 minuuttia. Ihmisen vastuulle jää edelleen paitojen napittaminen ja nurinkurin olevien vaatteiden kääntäminen.

Ensimmäinen versio pyykkirobotista tulee maailmanlaajuiseen myyntiin ensi maaliskuussa.

Lego tuo markkinoille ohjelmoitavat rakennuspalikat

Lego Boost tekee kaikista legoista robotteja

Lego on onnistunut pysymään lasten suosikkina. Tulevaisuudessa Lego haluaa muuttaa kaikki lasten rakennelmat roboteiksi. Lego Boostin mukana tulee joukko moottoreita ja ohjelmoitavia rakennuspalikoita, jotka ovat yhteensopivia tavallisten Lego-palikoiden kanssa. Ohjelmoitavat palikat toimivat yhdessä mobiilisovelluksen kanssa, jonka avulla voi tallentaa äänitehosteita. Äänten ansiosta Lego-robotista saa puhuvan version. Lego Boost tulee markkinoille kesän jälkeen, jolloin sen voi hankkia myös Suomessa.