Windows-käyttöjärjestelmän tuki on päättynyt – mitäs nyt?

Windows XP:n tuki päättyi vuoden 2014 keväällä, ja viime keväänä saman kohtalon koki Windows Vista. Mitä tuen päättyminen sitten tarkoittaa, ja pitäisikö nyt tehdä jotakin? Omaguru kertoo.

Käyttöjärjestelmän tuen päättymisellä tarkoitetaan muun muassa sitä, että kyseisille Windows-versioille ei tulla enää toimittamaan päivityksiä, joilla turvataan käyttöjärjestelmän toimivuutta uusien ohjelmien kanssa tai torjutaan uusimpia tietoturva-uhkia tärkeillä tietoturvapäivityksillä. Kun päivitykset lakkaavat, tietoturva-aukkoja ei enää päivityksillä korjata.

Tällaisen tietokoneen käyttäminen on tietenkin turvatonta, sillä erilaiset virukset ja haittaohjelmat löytävät tiensä helpommin tietokoneelle. Vaikka tietokoneella olisi kunnollinen tietoturvaohjelmisto asennettuna, se ei välttämättä riitä takaamaan turvallista käyttöä. Käytännössä Windows-tietokone, jonka tuki on päättynyt, kelpaa käytettäväksi ainoastaan ilman verkko-, eli internetyhteyttä. Tarkemmat tiedot eri Windows-versioiden elinkaaresta löytyvät täältä.

Voiko XP:n tai Vistan korvata uudella versiolla, Windows 10:llä?
Periaatteessa se onnistuu, mutta toimivuutta ei vanhemman tietokoneen kanssa voida taata. Koneet ovat jo iäkkäitä: Windows XP julkaistiin vuonna 2001, ja Vista 2005. Windows 7 julkaistiin seuraavaksi, vuonna 2009. Windows 7 korvasi XP:n ja Vistan uusissa koneissa, eli näitä käyttöjärjestelmiä ei ole ollut uusissa koneissa sitten vuoden 2009.

Jo ainakin ensimmäiset Windows 7:lla varustetut, eli vuonna 2009 julkaistut, tietokoneet alkavat olla tänä päivänä jo melko hitaita, mikä johtuu ajan komponenttien suorituskyvystä. Tätä vanhemmat, eli XP- ja Vista-käyttöjärjestelmillä varustetut, koneet eivät juurikaan jaksa pyörittää uutta Windowsia, eli Windows 10:ä.

On myös huomioitava, että vaikka vanhemmat koneet jaksaisivatkin jollakin tavalla käyttöjärjestelmää pyörittää, on muita yhteensopivuusongelmia lähes takuulla luvassa. Voit verrata tietokoneesi ominaisuuksia Microsoftin virallisiin järjestelmävaatimuksiin Windows 10:lle täällä.

Koska koneet, joiden käyttöjärjestelmätuki on päättynyt, ovat vanhoja, suositellaan suoraan uuden tietokoneen hankintaa, jotta koneen käyttö on mahdollisimman turvallista, sujuvaa ja vaivatonta. Asiantuntija auttaa tarvittaessa juuri sinulle sopivan tietokoneen valitsemisessa.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Ilkka Tossavainen.

Lue lisää:
Vinkit tietokoneen turvaamiseksi
Kännykän tietoturvan ABC