Windows Vistan tuki loppuu, mitä se tarkoittaa?

Windows Vistan tuki päättyy 11.4.2017. Tuon päivämäärän jälkeen Microsoft ei enää tarjoa päivityksiä käyttöjärjestelmälle – ei, vaikka siitä löytyisi tietoturva-aukkoja. Tietokone ei lakkaa toimimasta, mutta sen tietoturva on uhattuna ja se on altis haittaohjelmille sekä viruksille. Tietokone ei siten ole enää turvallinen käyttää. Mitä tehdä? Omaguru kertoo.

Päivitysten tärkeyttä ja ohjelmistojen ajantasaisuutta ei kannata aliarvioida. Vaikka tietokoneella olisi käytössä ajan tasalla oleva virustorjuntaohjelma ja palomuuri, ne eivät yksinään riitä suojaamaan laitetta kaikilta uhilta.

Windows Vistalla varustetut tietokoneet ovat yleensä jo hieman hitaita ja suorituskyvyltään heikkoja, joten niihin ei kannata asentaa uudempaa saatavilla olevaa Windows-käyttöjärjestelmää – toki poikkeuksiakin löytyy. Uuden tietokoneen hankintaa voi perustella myös kustannusten ja käytetyn ajan kautta. Jos päivität uudemman version Windowsista, joudut hankkimaan lisenssin, varmuuskopioimaan tiedostosi ennen päivittämistä, ja asentamaan kaiken uudelleen päivityksen jälkeen.

Yksi vaihtoehto on myös asentaa vanhalle tietokoneelle kevyempi Linux-käyttöjärjestelmä. Käyttöjärjestelmissä on eroja, joten uuden opetteluun kannattaa varautua, mikäli päädyt Linuxiin ensimmäistä kertaa.

Mikäli Vista-tietokoneesi tulevaisuus arveluttaa, ja pohdit itsellesi parasta ratkaisua, on hyvä olla yhteydessä asiantuntijaan. Asiantuntijan avulla löydät varmasti parhaan ratkaisun.

 

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Marko Härkönen

Tutustu Elisan Omaguruun

Lue lisää Omaguru-asiantuntijoiden vastauksia

Näillä pikanäppäimillä käytät Windows-tietokonetta sujuvammin