Miksi laite ei löydä WLAN-verkkoa?

Langaton verkkoyhteys pätkii ja osa laitteista ei löydä yhteyttä ollenkaan. Kiinteä nettiyhteys toimii hyvin. Mikä avuksi?

Päätelaite eli modeemi tai reititin lähettää langattoman verkon signaalia aina jollakin radiokanavalla. Kyseinen lähetystaajuus on yleensä päätelaitteen asetuksista määritetty automaattiseksi eli laite pyrkii valitsemaan lähetystaajuuden sen mukaan mikä kanava olisi vähiten ruuhkainen.

Lähettyvillä olevat langattomat verkot voivat kuitenkin sattua samalle kanavalle, jolloin kanavan ruuhkautuessa nopeus hidastuu ja yhteys voi pätkiä.

Laite ei välttämättä edes löydä langatonta verkkoa, jos se ei tunnista kyseistä kanavaa. Yleensä kannattaa välttää kanavien 12 ja 13 käyttämistä tästä syystä.

Vähiten ruuhkaisen kanavan valinnan voi tehdä kokeilemalla kanavat 1-10 yksi kerrallaan ja testaamalla toimivuutta tai lataamalla sovelluksen, joka mittaa lähettyvillä olevien langattomien verkkojen ruuhkaisuuden. Tulosten perusteella voit määrittää langattoman verkkosi kanavan.

Päätelaitteesi hallintasivuille pääset ohjekirjassa mainitun osoitteen kautta. Usein tarvitset myös oletustunnukset sivulle kirjautumiseen, jotka löytyvät ohjekirjasta.

Kaksi langatonta verkkoa

Nykyisissä uusissa päätelaitteissa on usein kaksi langatonta verkkoa: perinteinen 2,4GHz verkko ja uusi 5GHz verkko.

Uudemmat laitteet tukevat 5GHz verkkoa. Voit käyttää sitäkin perinteisen langattoman yhteyden lisäksi. Lähetyskanava ja suojausasetukset ovat omansa kummallekin verkolle.

Erilaiset yhdistämisvaikeudet langattomaan verkkoon voivat johtua joko langattoman verkon suojausasetuksista tai laitteesi langattoman verkon vastaanottimesta.

Myös erilaiset yhteensopivuusongelmat laitteen ja päätelaitteen välillä voivat johtua edellä mainituista asioista.

Voit muuttaa suojausasetukset päätelaitteesi hallintasivun kautta. Käyttämäsi laitteen vastaanottimen ohjaimen versio kannattaa tarkistaa ja päivittää, jos siihen on saatavilla uudempi ohjain.

Mikäli tarvitset apua langattoman verkon vianmäärityksessä, suosittelen asiantuntijan apua.

 

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Ilkka Tossavainen

Tutustu Elisan Omaguruun

Täältä löydät verkkolaitteet kotiin, mökille tai vaikkapa autoon