Vesi ja puhelin eivät sovi yhteen. Jos puhelin kastuu, näillä ohjeilla voit luurisi täydelliseltä tuholta.
TEKSTI JA KUVITUSKUVA: OSKU KANNISTO
1. Poimi puhelin vedestä välittömästi
Jos puhelin kastuu pudotessaan veteen se tulee poimia välittömästi ylös, jotta mahdollisimman vähän vettä ehtii tunkeutua sen sisälle. Siis rohkeasti uimaan tai tarvittaessa käsi pönttöön, sillä jahkailu tai valittelu ei auta.
2. Kytke virta pois päältä
Puhelimen virta tulee kytkeä välittömästi pois päältä, kun laite on kastunut. Puhelinta ei tule yrittää kytkeä takaisin päälle, käyttää tai ladata välittömästi kastumisen jälkeen. Sähkö ja vesi sopivat huonosti yhteen.
3. Huuhtele meriveteen tippunut puhelin
Jos puhelin on tippunut suolaiseen meriveteen tai makeaan nesteeseen, kannattaa se huuhdella hanaveden alla ennen kuivatusta. Suola kiihdyttää puhelimen sisälle päästessään korroosiota, joka saa puhelimen toimintakelvottomaksi nopeasti.
4. Kuivaa näkyvä kosteus
Puhelin tulee kuivata heti vedestä pelastuksen jälkeen. Kuivaukseen voi käyttää liinaa tai vaatteita. Yritä saada kaikki vesi pois mahdollisimman huolellisesti. Puhelinmallista riippuen voi käyttää harkiten paineilmaa, mutta sitä ei tule puhaltaa esimerkiksi kaiutinkoloista sisään.
5. Poista SIM-kortti, muistikortti ja akku
Avaa puhelimen kaikki luukut ja poista irtoavat osat. Näin SIM- tai muistikortin sisältö saadaan pelastettua, vaikka itse puhelin hajoaisi. Jos puhelimessasi on irrotettava takakansi, niin poista myös akku. iPhonessa ja monissa muissa puhelimissa akkua ei valitettavasti saa itse poistettua.
6. Kuivaa puhelin riisissä
Pinnallisen kuivauksen jälkeen puhelin tulee asettaa ilmatiiviiseen pussiin, joka täytetään pikariisillä tai tavallisella riisillä. Pussin ilmatiiviys on tärkeää, jotta riisit eivät ime kosteutta ilmasta. Puhelin kannattaa kääriä talouspaperiin ennen pussitusta, jotta hienojakoiset riisihippuset eivät tuki puhelimen kuuloke- ja latausreikiä.
7. Anna puhelimen kuivua kaksi vuorokautta
Puhelimen kuivatus vaatii aikaa. Laitetta ei tule kytkeä päälle kuivumisen aikana edes kokeilumielessä. Varminta on antaa puhelimen kuivua ainakin kaksi vuorokautta ennen virtojen kytkemistä päälle.
8. Tarkista puhelimen toiminta
Kuivatuksen jälkeen puhelin käynnistyy toivottavasti normaalisti. Vaikka kaikki tuntuu aluksi toimivan normaalisti, voi erikoisempia ongelmia ilmaantua. Yleisiä kosteusvaurioita ovat esimerkiksi kaiuttimien ja mikrofonien hajoamiset. Esimerkiksi videokuvaukseen käytettävä mikrofoni voi olla rikki, vaikka sitä ei havaitse puheluita soitettaessa. Tällöin videoihin ei tallennu ääntä.
9. Vie huoltoon
Jos puhelin ei kuivauksen jälkeen suostu käynnistymään tai jokin komponentti ei toimi, puhelin on syytä viedä huoltoon. Siellä puhelin voidaan hallitusti avata ja tarkistaa veden aiheuttamat tuhot tarkemmin.
On myös syytä huomioida, että puhelimen takuu ei kata kastumisesta aiheutuneita vahinkoja. Puhelinten sisällä on erillinen kastumisen ilmaisin, joka kosteuden myötä muuttaa väriä. Puhelimen kastuminen havaitaan siis aina huollossa.
Jos puhelin kastuu, älä tee näin!
Yhtä tärkeää kuin oikeiden toimenpiteiden tietäminen on tiedostaa myös, mitä puhelimelle ei tule tehdä sen kastuessa.
1. Älä käynnistä tai lataa puhelinta
Puhelimen virtaa ei tule kytkeä päälle ennen kunnon kuivausta, vaikka houkutus siihen on ilmeinen. Pienikin kosteus puhelimen sisällä aiheuttaa helposti oikosulun, joka hajottaa puhelimen.
2. Älä säilytä puhelinta märkänä
Puhelinta ei tule missään nimessä jättää märäksi ja toimittaa huoltoon vesipussissa, kuten joskus ennen älypuhelinten aikaa neuvottiin.
3. Älä kuumenna puhelinta
Kosteutta ei tule poistaa puhelimesta lämmittämällä. Älä siis kuivata puhelinta uunissa, mikrouunissa tai edes hiustenkuivaajalla. Kuumuus irrottaa helposti puhelimen sisäiset liimaukset ja pahimmillaan käräyttää komponentteja.
4. Älä desinfioi puhelinta itse
Wc-vahingon sattuessa puhelinta ei kannata alkaa desinfioimaan itse. Desinfiointi alkoholilla auttaa toki myös hapettumiseen, mutta se ei ole järkevää. Alkoholi liuottaa pois esimerkiksi puhelinta koossa pitäviä liimauksia, joiden takia syntyy helposti muita ongelmia.
Ennaltaehkäisy auttaa
Vesiongelmiin voi myös varautua aivan yksinkertaisilla nikseillä. Lenkin, retken tai vaikka kesäfestarin ajaksi puhelimen voi kääräistä pieneen pakastepussiin. Tämän sisään voi vieläpä laittaa kosteutta erinomaisesti imeviä pusseja, joita löytyy lähes jokaisen elektroniikkalaitteen pakkauksista.
Veneilyä varten pussi kannattaa sulkea tiiviisti ja jättää sisään hieman ilmaa. Näin vähennetään puhelimen uppoamisen vaaraa tai ainakin helpotetaan sen löytymistä pohjasta. Kosketusnäytön käyttö onnistuu hyvin suojaan muovipussin läpi, mutta valokuvien laatua se heikentää selvästi.
Tarjolla on myös vesitiiviitä suojapusseja- ja koteloita sekä jopa itsessään vedenkestäviä puhelinmalleja. Viimeksi mainitut tunnistaa niin sanotusta IP-luokituksesta.
Vedenpitävään puhelimeen ei tule luottaa sokeasti, vaan siihen kannattaa suhtautua lisäturvana. Sukeltaminen ja kuvaaminen veden alla ovat siis aina riski. Moni vedenpitävä älypuhelin on rikkoutunut rantavesissä sukellettaessa, kun suojaluukku on avautunut väärään aikaan.
Tutustu Elisan SquareTrade lisäturvaan.
Lue myös:
Digisiivous saa laitteesi toimimaan paremmin – näin sen teet