5G netti kotiin: “Näin 5G Kotinetti paransi meidän perheen arkea”

Mitä tapahtuu, kun hankitaan 5G netti kotiin? Helsinkiläinen Paavilaisen perhe kertoo, mikä arjessa muuttui, kun he vaihtoivat omakotitalonsa verkkoyhteydet 5G Kotinettiin ja verkon nopeudet kymmenkertaistuivat.

Teksti: Hanna Kangasniemi Kuvat: Meeri Utti

Kolmikerroksisessa 50-luvun omakotitalossa asuvan Paavilaisen perheen verkon päivittäiset pudotuspelit loppuivat, kun kotitaloon asennettiin 5G Kotinetti. Aiemmin helsinkiläisessä perheessä kodin langaton verkko jaettiin 4G-mobiilireitittimeltä. Kun koko perhe oli yhtaikaa verkossa, kaistaa ei riittänyt aina kaikille, vaan osa tippui tai tiputettiin välillä langattomasta yhteydestä pois.

Rakennusalan suunnittelutoimistossa töitä tekevä ja yrittäjänä toimiva Petri Paavilainen, 46, terveydenhoitoalalla, sivutoimisena muusikkona ja opiskelijana työskentelevä Sari Paavilainen, 50, ja ammattiin opiskeleva Peetu Paavilainen, 18, käyttävät ahkerasti nettiä päivittäin. Kaikilla kolmella työ-, opiskelu- ja vapaa-ajan toimet verkossa helpottuivat, kun verkkoyhteys vaihtui 4G:stä 5G:hen.

Paavilaisen perhe kertoo, miten arki muuttui verkkoyhteyksien vauhdin ja vakauden parannuttua.

Petri ja Sari Paavilainen tekevät molemmat etätöitä korona-pandemian takia. Videoyhteys 5G:llä on ollut sujuva.

Petri: ”Etäkokoukset sujuvat hyvin videoyhteydellä”

“Teen aika ajoin töitä kotoa käsin rakennusalan suunnitteluyrityksessä. Työntekoon tarvitaan suojattu VPN-yhteys Ruotsin palvelimelle. Aiemmin VPN-yhteys pätki ja katkeili, jos joku muu kotona tuli verkkoon. Silloin saattoi joskus pahimmillaan mennä tunnin työ hukkaan, jos samalla keskeytyi yhteys suunnitteluohjelmaan ja tehty työ oli tallentamatta.

Johdan etäkokouksissa Teamsilla jopa 30 hengen palavereita. Videoyhteys ja ihmisten näkeminen on etäjohtamisessa tärkeää. Kun kotiin tuli 5G netti, etäkokoukset onnistuvat erinomaisesti myös videokuvaa käyttäen. Aiemmin kuva pätki, oli huonolaatuinen ja hidasti muita toimintoja. Sosiaalisten suhteiden takia pidämme töissä myös etäkahvitunteja videoyhteydellä aina iltapäivisin. Ne koetaan hyviksi, vaikka kahvinkeittopalvelu on kuulemma mennyt huonommaksi, kun joutuu itse keittämään kahvinsa.

Meillä on nyt kotiverkon lähetysnopeus 50 mbit/s ja latausnopeus on noin 200–400 mbit/s. Aiemmin luvut olivat 4G:ssä noin 10 mbit/s ulos ja 30 mbit/s sisään. Työkavereilta olen kuullut, että aika monella latausnopeus tuntuu olevan siinä 10–30 mbit/s.

Nyt kun VPN on 5G:ssä vakaa, suunnitteluohjelmat toimivat jopa paremmin kuin toimistolla. Joudun lataamaan usein isoja, 20–50 MB:n tiedostoja verkon yli. Jos 4G-yhteys oli kunnossa ja ruuhkaton, sain ne kyllä muutamassa minuutissa siirrettyä, mutta nyt tiedostojen siirtämistä ei joudu edes miettimään enää. Niin hyvin se sujuu.

Kun tyttäremme Essi, 20, asui vielä kotona, neljä yhtä aikaa verkossa oli liikaa ja kaista loppui säännönmukaisesti. Jouduin usein komentamaan perheen verkon viihdekäyttäjät pois verkosta, jos tein samaan aikaan töitä. ”

Sari: ”Nyt tiimipalaverit ja verkko-opinnot onnistuvat videoyhteydellä”

“Olen ammatiltani sairaanhoitaja ja kätilö. Työskentelen lisäksi HUS:lla tiiminvetäjänä ja hoidan asiakaspalvelua. Käytän yhteydenpidossa organisaatiojohtoon ja tiimiini Teamsia. Muihin järjestelmiin olen VPN-yhteydessä. Välillä osallistun jopa 30–40 hengen ryhmäpalavereihin. On tärkeää, että minulla on tiiminvetäjänä hyvä yhteys ja videokuva. Aiemmin saattoi olla vaikea päästä edes etänä kirjautumaan HUS:n järjestelmään, nyt kaikki toimii hyvin.

Aloitin viime syksynä töiden ohessa teologian opinnot Itä-Suomen yliopistossa, joten teen lähtökohtaisesti paljon verkko-opintoja. Myös laajoja, jopa 600-sivuisia, opintokirjoja olen ladannut netistä, mutta sekin on sujunut hyvin sen jälkeen, kun tuli 5G netti kotiin. Monilla on ollut ongelmia yhteyksien kanssa, melkein joka tunnille odotamme joitain, joilla on yhteysongelmia.”

Peetu: ”Nyt on niin hyvä ping, että voin pelata jenkkiservereilläkin”

“Käytän verkkoa eniten videoiden katseluun, viestittelyyn ja someen puhelimessa. Lisäksi teen ammattikoulun tehtäviä ja pelaan verkossa tietokoneella. Vapaa-ajalla katson päivittäin myös suoratoistopalveluista sarjoja ja leffoja. Meillä on käytössä ainakin kuusi viihdepalvelua, kuten Elisa Viihde, HBO ja Netflix. Katsomme Apple TV:llä televisiosta ohjelmia ja aiemmin, kun verkossa oli ruuhkaa, saattoi yhteys katketa kesken leffan ja oli pakko vaihtaa puhelimen hotspottiin.

Pelaan tietokoneella online-pelejä, kuten Counter Strike: Global Offensivea. Aiemmin, jos kaikki muut olivat jo kotiverkossa, en pystynyt käytännössä pelaamaan.

5G mahdollistama hyvä ping on parantanut pelaamisen mahdollisuuksia. Peetu pelaa muun muassa CS:GO:ta.

CS:GO:ssa pingillä (viive) on iso vaikutus. Mitä pienempi ping, sen parempi pelata. Aiemmin meillä saattoi ping hypätä jopa 500:aan ja silloin ruudulta ei käytännössä saanut enää selvää, mitä tapahtuu. Hahmot teleporttaili ympäri pelikarttaa ja kulkivat edestakaisin, vaikka ei itse olisi tehnyt mitään. Vihollisesta ei myöskään saa mitään selvää, jos ping on suuri. Pelaaminen oli siis mahdotonta, koska ei voinut hallita omaa hahmoaan tai saanut selvää vastapuolesta.

Nyt kun meillä on 5G, ping on 5—50 välillä ja voin mennä jopa amerikkalaisillekin servereille pelaamaan. Aikaisemmin niistä suljettiin automaattisesti pois huonon yhteyden ja pitkän viiveen takia.

Arki on myös sujuvampaa 5G-verkossa siinä mielessä, että kaikki päivitykset tapahtuvat nopeasti. Meillä on nykyään myös tulostimet langattomassa verkossa.”

Tutustu 5G Kotinettiin

Lue lisää

9 syytä hankkia 5G Kotinetti

5G Kotinetti ratkaisi perheen verkko-ongelmat

5G helpottaa verkkopelaamista