Elisa Sähköpostipalvelun kotisivutila - Elisa ja Saunalahti asiakaspalvelu

Elisa Sähköpostipalvelun kotisivutila

Tältä sivulta löydät ohjeita Elisa Sähköpostipalvelun kotisivuihin liittyen. Kotisivujen uusmyynti on päättynyt 15.6.2021.

Olemassa olevat Elisa Sähköpostipalvelun kotisivutilat päättyivät 31.12.2022

Elisa Sähköpostipalveluun kuuluva kotisivutila päättyi 31.12.2022 vähäisen käyttäjämäärän ja vanhentuneen tekniikan takia. Jos sinulla oli käytössäsi kotisivutila, otathan tiedostot talteen pikaisesti. Kotisivut eivät enää toimi, mutta tiedostot ovat vielä olemassa FTP-palvelimella talteen ottamista varten.

Elisa Sähköpostipalvelun kotisivutila (ei enää myynnissä)

Kotisivutilan salasanan vaihto OmaElisassa

 1. Kirjaudu OmaElisaan ja valitse Näytä kaikki sopimukset > Elisa Sähköpostipalvelu > Kotisivut.
 2. Kirjoita uusi salasana sille varattuun kenttään ja klikkaa vaihda salasana. Salasanan pituus on 8-13 merkkiä. Tarvitset FTP-tunnuksen kun siirrät kotisivusi palvelimelle.

Huomioitavaa

 • Kotisivujen tiedostojen talteenottamiseen tarvitset FTP-käyttäjätunnuksesi ja FTP-salasanasi.
 • Kotisivutilaan ei ollut mahdollista saada PHP-tukea tai MySQL-tietokantaa. PHP:n ja MySQL:n saat halutessasi käyttöösi tilaamalla Elisa Yrityswebin.
 • Kotisivu tuki ainoastaan selaimen päässä suoritettavia ohjelmointikieliä ja tekniikoita, kuten HTML:ää ja JavaScriptiä.
 • FTP-palvelimen osoite on www.kolumbus.fi. Kotisivujen hallinnointi onnistuu FTP-yhteyden avulla. Ohjeen FTP-yhteyden käyttämiseen löydät täältä.

Kotisivujen siirto FTP-ohjelmalla

Voit tehdä kotisivujen siirron joko FTP:llä tai Windowsin Resurssinhallinnalla. Luo ja tallenna kotisivusi ensin omalle tietokoneellesi. Tämän jälkeen voit siirtää kotisivusi internetiin.

Asetukset FTP-ohjelmaan

Kotisivujen siirto FTP-ohjelmalla on usein monipuolisempi ja kätevämpi kuin Windowsin Resurssinhallinta. Erilaisia FTP-ohjelmia on saatavilla internetissä ja osa niistä ilmaisia.

FTP-asetuksiin tallennetaan Elisan FTP-palvelimen osoite, oma FTP-tunnus ja FTP-salasana. Tunnuksen ja salasanan saat kotisivutilan luonnin jälkeen OmaElisasta.

 1. Katso FTP-tunnus ja FTP-salasana OmaElisasta. Tunnuksen ja salasanan saat kotisivutilan luonnin jälkeen.
 2. Ota FTP-yhteys osoitteeseen ftp://www.kolumbus.fi porttiin 21 ja valitse henkilökohtainen kirjautuminen.
 3. Siirrä kotisivut juurihakemistoon.

Kirjautumistavan valinta FTP:ssä: Valitse FTP:stä henkilökohtainen kirjautuminen. FTP-ohjelmissa henkilökohtainen kirjautuminen on yleensä nimellä Personal login tai Normal login. Huom. Nimetön kirjautuminen eli Anonymous login -vaihtoehto ei ole käytettävissä Elisan palvelimella.

Elisan FTP-palvelin: FTP-ohjelmissa yleensä nimillä Host, URL, Host name, Address, FTP-server tai Server. Elisan kotisivutilan palvelimen nimi on www.kolumbus.fi.*

FTP-tunnus: FTP-ohjelmissa yleensä nimillä User, User name, User ID. Laita kohtaan oma FTP-tunnuksesi, joka löytyy OmaElisasta.

FTP-salasana: FTP-ohjelmissa yleensä Password. Laita kohtaan oma FTP-salasanasi. Salasanan vaihto onnistuu OmaElisassa.

Portti: FTP-ohjelmissa yleensä nimillä Port tai FTP port. Laita portiksi 21.

*) Elisa Domainissa tai Elisa Kotidomainissa palvelimen nimi on oman domainisi osoite esim. www.yritys.fi.

Kotisivujen siirto Windowsin Resurssinhallinnalla

Voit tehdä kotisivujen siirron myös Windowsin Resurssinhallinnalla. Luo ja tallenna kotisivusi ensin omalle tietokoneellesi.Tämän jälkeen voit siirtää kotisivusi internetiin.

 1. Avaa Windows-koneeltasi Oma Tietokone eli Windowsin Resurssinhallinta. 
 2. Kirjoita osoiteriville ftp://www.kolumbus.fi. Jos käytössäsi on Elisa Kotidomain, laita osoiteriville oman domainisi osoite esim. ftp://www.yritys.fi
 3. Paina sitten näppäimistöltä Enter(rivinvaihto) -näppäintä, jolloin aukeaa kirjautumisikkuna. Syötä siihen FTP-tunnus ja -salasana ja napsauta OK kirjautuaksesi palvelimelle. Löydät tunnukset OmaElisasta.
 4. Kirjautumisen jälkeen palvelimella sijaitseva kotihakemistosi avautuu Resurssinhallintaan. Kun kotihakemistosi on avautunut, voit siirtää tiedostoja koneeltasi sinne ja näin saat sivusi näkyville internetiin. Kotihakemistossa voit myös poistaa, lisätä, siirtää tiedostoja ja luoda alihakemistoja. Voit siis käyttää kotisivuhakemistoasi aivan samoin kuin oman tietokoneesi hakemistoa.

 5. Kotisivujesi etusivun tiedosto pitää olla nimetty muotoon index.html tai index.htm. Tiedosto tulee olla sijoitettu kotihakemistosi juurikansioon eli se ei saa olla minkään alikansion sisällä. Tämä on siis sivu, joka näkyy ensimmäisenä kun kotisivujesi osoite avataan selaimella.

Saunalahti Kotisivutila (ei enää myynnissä)

Saunalahti Kotisivutilan tunnukset ja hallinta

Saunalahti Kotisivutilan käyttöön tarvittavat tunnukset löydät OmaElisasta.

 • Kotisivujen tiedostojen talteenottamiseen tarvitset FTP-käyttäjätunnuksesi ja FTP-salasanasi (Unix-tunnukset). 
 • Saunalahti Kotisivutila -palvelu ei sisältänyt PHP-tukea tai MySQL-tietokantaa. PHP:n ja MySQL:n saat käyttöösi tilaamalla Elisa Yrityswebin.
 • Kotisivu tuki ainoastaan selaimen päässä suoritettavia ohjelmointikieliä ja tekniikoita, kuten HTML:ää ja JavaScriptiä.
 • Kotisivujen www-osoite on http://www.saunalahti.fi/~UNIX-tunnus
 • FTP-palvelimen osoite on ftp.saunalahti.fi
 • Kotisivujesi hallinnointi onnistuu FTP-yhteyden avulla.

Saunalahti tarjoaa tuotteet ja palvelut yrittäjille sekä yrityksille Elisan palveluvalikoimasta. Jos yritykselläsi on jo Saunalahden domain- ja web-palveluita, voit jatkossa tilata lisäpalveluita Elisan yritysasiakkaiden palveluvalikoimasta.

Saunalahden kotisivujen siirto

Voit ottaa kotisivut talteen omalle koneelle joko FTP-ohjelmalla tai Windowsin Resurssienhallinnalla.

Kotisivujen siirto Windowsin resurssienhallinnalla

 1. Sivujen siirtämiseen tarvitset FTP-tunnuksesi ja -salasanasi (Unix-tunnukset), jotka saat liittymän tilausvahvistuksesta ja OmaElisasta. OmaElisasta voit myös tarkistaa olemassa olevan FTP-tunnuksesi ja vaihtaa halutessasi FTP-salasanasi.
 2. Kun FTP-tunnus ja FTP-salasana ovat tiedossasi, avaa Oma Tietokone (Windowsin resurssienhallinta) ja kirjoita osoiteriville ftp.saunalahti.fi ja paina enteriä. Jos käytössäsi on domain, käytä oman domainisi osoitetta seuraavasti ftp://www.yritys.fi.
 3. Jos osoiterivi ei ole näkyvissä Oma Tietokone-ikkunassa, saat sen näkyviin valitsemalla ylhäältä valikosta Näytä > Työkalurivit > Osoiterivi tai laajentamalla työkalurivien näkymää tarttumalla sen alareunasta kiinni hiiren vasen painike pohjassa ja vetämällä työkaluriviä alaspäin.
 4. Kun painat enteriä aukeaa kirjautumisikkuna, johon tulee syöttää FTP-tunnus ja -salasana. Napsauta sen jälkeen OK kirjautuaksesi palvelimelle.
 5. Kirjautumisen jälkeen palvelimella sijaitseva kotihakemistosi avautuu resurssienhallintaan. Kun kotihakemistosi on avattu, voit käyttää kotisivutilaasi aivan samoin kuin paikallista hakemistoa. Voit poistaa, lisätä ja siirtää tiedostoja, luoda alihakemistoja ja siirtää tiedostoja koneeltasi kotisivutilaan, toisinsanoen, kansiosta kansioon.
 6. Kotisivujen www-osoite on: http://www.saunalahti.fi/~UNIX-tunnus

Kotisivujen siirto FTP-ohjelmalla

Windowsin resurssienhallintaa monipuolisempi ja monesti kätevämpi tapa siirtää tiedostoja kotisivutilaan, on käyttää jotain FTP-ohjelmaa. Näitä ohjelmia on saatavilla useita erilaisia internetissä. Osa niistä on myös ilmaisia. Ohjelman asetuksiin tallennetaan Saunalahden FTP-palvelimen osoite ja oma FTP-tunnus ja FTP-salasana.

Asetukset FTP-ohjelmaan:

Saunalahden FTP-palvelin

Ohjelmissa yleensä nimillä Host, URL, Host name, Address, FTP-server tai Server. 

Kotisivutilassa ftp.saunalahti.fi.

Domainissa, oman domainisi osoite esim. www.yritys.fi.

FTP-tunnus

Ohjelmissa yleensä nimillä User, User name, User ID.

Oma FTP-tunnuksesi.

FTP-salasana

Ohjelmissa yleensä Password.

Oma FTP-salasanasi.
Kirjautumistapa

Henkilökohtainen kirjautuminen.

Ohjelmissa yleensä nimillä Personal login tai Normal login. Nimetön kirjautuminen eli Anonymous login -vaihtoehto ei ole käytettävissä Saunalahden palvelimella.

Portti

Ohjelmissa yleensä nimillä Port tai FTP port

21

 

Oletko Elisan yritysasiakas? Ohjeet ja vinkit löydät Elisa Yritysweb -ohjeestamme.

Haluatko säästää aikaa ja vaivaa?

Anna asiantuntijan hoitaa homma puolestasi.

Se on helppoa! Yksi soitto Elisan Omagurulle riittää. Olemme apunasi arkisin klo 8 - 21 ja lauantaisin 9 - 17.

(2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm)

Miksi Omaguru?

 • Helppoa, nopeaa ja vaivatonta!
 • Elisan parhaat kodin tietotekniikan asiantuntijat palveluksessasi
 • Sinun ei tarvitse osata itse, koska Omaguru voi ottaa etäyhteyden laitteeseesi
Haluatko henkilökohtaista apua? Soita Omagurulle!
Ark. 8-21, la 9-17 2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm
Apumme nopeutuu kun lataat etätuen jo ennen soittoa:
Ark. 8-21, la 9-17 2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm
Omaguru vinkkaa:
Opastamme kotisivujen tekemisen etäyhteydellä puhelun aikana.
OmaElisassa hoidat palveluitasi näppärästi yhdestä paikasta.
Kirjaudu
Etkö löytänyt etsimääsi ohjetta? Käytä hakua!